- Det er viktig for oss å være en del av løsningen, sa Svein Richard Brandtzæg, konsernsjef i Norsk Hydro, under den femtende World Aluminium Conference i Oslo tirsdag.

Han talte om aluminium og teknologi som del av løsningen på en av vår tids store utfordringer, klimaendringene.

- Vi føler oss ansvarlige, men også at vi har både muligheter og evner til å bidra, sa Brandtzæg.

Reglene må ikke straffe dem som tar i et tak
Brandtzæg leder Europas største aluminiumsselskap, en industri som har belastet kloden med blant annet utslipp av CO2.

Under innlegget sa Hydro-sjefen at han mener det er mulig å gjøre aluminium karbonøytralt, og kanskje også karbonpositivt, innen 2020. Dette innebærer at utslippene av klimagassen CO2 må reduseres kraftig.

- Det vil kreve hardt arbeid, sa han.

Brandtzæg mener selskapet har et godt grunnlag for å skape mer miljøvennlige løsninger, men at selskapet må fortsette å utvikle løsninger og teknologi.

- For å lykkes er vi ikke bare avhengige av ambisiøse globale mål for utslippskutt, men også at de er utformet slik at de ikke straffer de delene av industrien som er villig til å få jobben gjort og bruke penger på å utvikle miljøvennlige og bærekraftige løsninger, sa Brandtzæg.

Han sa at det ofte "lønner " seg å ignorere utslippene fremfor å bruke penger på forskning og utvikling.

- Å sette fremtiden på spill bør ikke være mer lønnsomt, sa Brandtzæg.

Globale standarder
Hydro-sjefen pekte blant annet på det som kalles karbonlekkasje, at CO2-utslipp rett og slett flyttes over grenser på grunn av forskjeller i regelverk mellom land.

- Karbonlekkasje motarbeider klimamålene, sa Brandtzæg, og tok opp tråden fra næringsminister Trond Giskes innledningsforedrag like før.

- Det hjelper ikke det globale klimaet dersom utslipp bare flyttes fra land til land, sa Giske.

Han mener de globale lovgiverne vil spille en sentral rolle i arbeidet med å skape en mer bærekraftig industri.

- Vi trenger globale standarder som forplikter alle spillere i industrien, sa Giske til en fullsatt sal.

Et miljøvennlig metall
Brandzæg fortalte også økt bruk av aluminium i seg selv kan bidra til en bedre utvikling for miljøet.

- Klimaendringer byr også på interessante muligheter, sa Brandzæg.

Hydro venter at forbruket av aluminium vil øke kraftig i årene fremover. I perioden 2000- 2010 økte forbruket med 54 prosent, og mellom 2010 og 2020 tror Hydro at forbuket vil øke med nye 76 prosent.

- Jeg tror at en av driverne bak det økende forbruket er behov for et metall som er grønnere, sa Hydro-sjefen.

Under foredraget pekte Brandtzæg og Arvid Moss, konserndirektør for strategi, blant annet på at aluminium kan bidra positivt i både transportindustrien, i bygninger og i solindustrien.

I tillegg kan aluminium resirkuleres nesten til det uendelige. 95 prosent av all aluminium som er produsert siden 1986 er fremdeles i bruk, og til omdanning av et aluminiumsprodukt til et nytt bruker man bare fem prosent av den energi det kreves til produksjon av aluminium første gang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.