-Det er klart vi er redde. All erf#229 viser at politiske drap i Russland skjer hele tiden. Et menneskeliv i Russland er ikke mye verdt, sier Karinna Moskalenko til Dagens Næringsliv.

Karinna Moskalenko er Russlands mest kjente menneskerettsadvokat.

På Moskalenkos klientliste står, i tillegg til tidligere Yukos-sjef Mikhail Khodorkovskij, kjente navn som opposisjons-politiker og sjakkmester Garry Kasparov og den myrdede KGB-avhopperen Aleksander Litvinenko. I tillegg til familiene til myrdede journalister som Anna Politkovskaja.

Statsadvokaten i Russland har forgjeves begjært at Moskalenko fratas advokatlisensen.

Moskalenko studerte sammen med statsminister Vladimir Putin ved det statlige universitetet i Leningrad, nå St. Petersburg, på 70-tallet.

- Urettferdig og farlig
Hun mener rettssystemet i Russland nå er både urettferdig og farlig.

- Korrupsjon og vilkårlighet, det er de største problemene. Det er ingen forutsigbarhet, sier Moskalenko til DN.

Hun mener den gamle studie-kameraten Putin og hans støttespillere har ansvaret. Men hun er langt fra sikker på at Putin har full kontroll. Hun sier det er umulig å vite hvem som til enhver tid egentlig har makten i Russland.

- Det står mørke og sterke krefter bak. Hvem som står bak og bestemmer? Det vet jeg ikke, og det er det som er det virkelig skremmende, sier Moskalenko til DN.

Khodorkovskij revisited
Mikhail Khodorkovskij har på få år gått fra å være en forhatt oligark, til at han fra fengselet nå er kanskje den mest kjente talsmannen for menneskerettigheter i Russland. Han lå an til prøveløslatelse fra fengselet i Sibir neste år, men kan i stedet ende med en ny dom på opptil 27 nye år.

Hun sier hele rettsprosessen er absurd og politisk, og at man nå vil straffe Khodorkovskij to ganger for samme handlinger.

- Så lenge saken pågår tror jeg Khodorkovskij er ganske trygg. Men jeg frykter for hans liv, når og hvis han igjen blir dømt, og sendt til et fjerntliggende fengsel. Da kan hverken jeg eller noen andre beskytte ham. Da er han på egen hånd. Det er klart livet er i fare, både for Khodorkovskij og meg selv. Det er ganske enkelt å organisere et drap, det har russiske myndigheter selv vist flere ganger.

Les også: - Medvedev sparker Moskvas ordfører

Khodorkovskij innleder sultestreik
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.