Både oljeindustrien og Oljetilhengerne i Arbeiderpartiet avviser nederlag i dagens politiske beslutning om å ikke konsekvensutrede områdene utenfor Lofoten for oljeutvinning.

Naturvernforbundet er svært fornøyde.

- Det er ikke tvil om at de som har ivret for å sette i gang konsekvensutredning har gått på en smell her. Det er en kjempeinspirasjon for oss til å fortsette å kjempe for at dette blir petroleumsfrie områder, sier Lars Haltbrekken.

-Ikke redd mer kunnskap
Han understreker at en fortsatt innhenting av kunnskap, ikke er det samme som en konsekvensutredning.

- Vi er ikke redd for mer kunnskap. All kunnskapen vi har fått de siste 20 årene har ført til at advarslene mot å drive oljeutvinning i disse sårbare områdene blir sterkere og sterkere. Faktisk så har faginstansene snudd fra å akseptere oljeleting, til å bli mot, sier Haltbrekken.

Lekkasjene fra planen som legges frem klokken 12, sier at ansvaret for å hente inn informasjon blir flyttet fra Miljøverndepartementet til Olje- og energidepartementet. Den ferske olje og energiministeren, Ola Borten Moe, er en uttalt tilhenger av åpning av Lofoten og Vesterålen for oljeleting.

- Vi må se nærmere på detaljene i det når vi får Stortingsmeldingen, sier Haltbrekken.

- Fremdrift er viktig
Oljetilhengerne i Arbeiderpartiet sier de er fornøyde med løsningen regjeringen legger opp til, selv om det ikke blir konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, skriver NTB.

Bendiks Harald Arnesen fra Troms, en av Arbeiderpartiets varmeste forkjempere for konsekvensutredning, sier seg fornøyd med regjeringens vedtak.

– Det viktige er at det ikke blir lagt lokk på saken. Fremdrift er viktig, og det får vi, sier han til NTB.

Forvaltningsplanen blir likevel feiret med omhu i dag. I likhet med AUF og flere andre miljøorganisasjoner skal Naturvernforbundet markere seieren sammen med støttespillere i ettermiddag.

Oljeindustrien og oljeserviceindustrien har nettopp kommet ut fra et orienteringsmøte hos Statsministeren. DN.no kommer tilbake med mer.

Det er pressekonferanse om forvaltningsplanen klokken 12. DN.no kommer med mer.

Åpner kappløp om Barentshavet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.