Den amerikanske sentralbankens støttepakke for den amerikanske økonomien har lenge vært den viktigste driveren i aksjemarkedene.

- QE-programmet har hatt veldig liten effekt på økonomien i seg selv.

Det sier administrerende direktør Constance Everson i det Boston-baserte analyse- og rådgivningsselskapet Capital Markets Outlook Group til DN.no. Torsdag formiddag var hun i Oslo for å gi samarbeidspartnere av Odin Forvaltning en oppdatering på markedene.

Den amerikanske sentralbanken kjøper hver måned verdipapirer for 85 milliarder, også kalt kvantitative lettelser eller QE. Hensikten er å pøse ut likviditet i økonomien og samtidig bidra til at rentene som bedrifter og husholdninger er stilt overfor holdes lave.

- For at disse pengene skal gjøre en forskjell i økonomien, må det utløses ved at bankene låner dem ut. Men mesteparten av pengene befinner seg i bankene, forklarer Everson.

Siden før sommeren har markedet reagert med skrekk på signaler om når den lenge kommuniserte nedtrappingen skal komme.

Ikke mektig faktor
Everson mener det brede markedet har skapt en sterk sammenheng mellom Feds stimulansepakke (se faktaboks) og utviklingen i aksjemarkedet.

Dette har medført at aksjemarkedet i stor grad styres av forventninger knyttet til når Fed starter med den ventede nedtrappingen av stimulansepakken, i stedet for mulighetene for avkastning.

- Det fundamentale i aksjemarkedet har vært avkastning og forventninger til avkastning, men dette er ikke en like mektig faktor i dagens trendbilde. I et marked som ikke lenger drives av avkastning, kan forventningene ha stor betydning, sier hun.

- Men utsiktene for avkastning er likevel ikke dårlig, selv om det har fått mindre betydning. I realiteten har QE hatt veldig liten effekt på avkastningsutsiktene i aksjemarkedet, sier hun.

Everson hadde sett at aksjemarkedet var drevet av avkastningsmuligheter.

- Et aksjemarked som gjør det bra fordi avkastningen forventes å bedre seg, er å foretrekke, mener hun.

- Plantet hos investorene.
Hun mener det er blant investorene at koblingen mellom stimulansepakken og aksjemarkedet er skapt.

- Flere av investorene kommer inn, ikke fordi de er fokusert på avkastning, men fordi de vil være inne. Sammenhengen mellom QE og aksjemarkedet ser ut til å være plantet hos investorene, sier Everson.




















Nedtrapping på trappene
Onsdag kveld ble referatet fra Den amerikanske sentralbankens rentemøte i oktober offentliggjort.

Referatet viser at Fed ønsker å å trappe ned sine massive støttekjøp av stats- og boliglånsobligasjoner «de kommende månedene».

Tidligere er det spekulert i om Fed vil starte nedtrappingen med et første kutt på 20 milliarder dollar, men det hersker fortsatt usikkerhet rundt hvor hardt Fed vil gå til verks.

- Man kunne se hvordan markedet reagerte i går, da det kom et lite hint om at vi begynner å nærme oss, sier Everson.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.