Aktor Susie Bergstrand har brukt mye tid på rettens første dag til å gå gjennom hvilken type undervisning som skal gås gjennom for å kunne avlegge eksamen for å få det svenske båtførersertifikat i " klasse VIII".

Brannslokning, førstehjelp og hvordan man får passasjerene trygt ombord i båten var bare noe av en svært lang og detaljert liste fordelt på hundre timers undervisning som aktor mener er påkrevd.

Røkkes forsvarer, Ellen Holager Andenæs, mener at disse hundre timene er anbefalt undervisning og ikke påbudt undervisning.

- Jeg tror knapt Røkke har hatt hundre timer skolegang i hele sitt liv, sa Holager Andenes.

Opp til eksaminator
Etter selv å ha tatt den aktuelle eksamen i sitt forberedelsesarbeide, mener hun det vil være forskjell på hvordan en landkrabbe - som hun kalte seg selv - vil læres opp, og hva som kreves av en sjøulk.

Holager Andenæs la vekt på at man kan få den kunskapet som trengs for å bli sertifisert på andre vis enn gjennom formell undervisning. En måte er å være 5-6 år på sjøen sa hun, og siktet klart til Røkkes bakgrunn som fisker.

Ellen Holager Andenæs
Ellen Holager Andenæs (Foto: Henrik D. Meyer)
- Det finnes ingen krav til eksamensform eller undervisning. Det er helt opp til eksaminator, hevdet forsvareren.

For Røkkes del er det, ifølge Andenæs, helt sentralt hvilke krav som stilles for det svenske sertifikatet og ikke hva som kreves for et norsk sertifikat.

-Disse svenske reglene er kompliserte. Jeg skjønner egentlig godt at aktor har rotet dette sammen, sa Holager Andenæs.

Eksamen eller ikke
Hun bestrider ikke på noen måte at Røkke har betalt 65.000 kroner til Øye. Det er ikke betalingen som er sentralt, mener Røkkes forsvarer.

- For Røkke handler dette kun om én ting. Om han tok eksamen i klasse åtte eller ikke, sa Røkkes forsvarer Ellen Holager Andenæs.

Det mener hun at Røkke har gjort under en seanse på hans kontor. Derfor krever Holager Andenæs frifinnelse av Kjell Inge Røkke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.