Boligprisene steg 2,7 prosent i februar, sammenlignet med januar.

Les hele saken:
Solid hopp for boligprisene

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 1,9 prosent i februar, noe som betyr at den underliggende pristrenden er positiv.

- Boligprisveksten er høyere enn ventet, selv om mye av dette nok er en catch-up-effekt etter noen veldig svake måneder i slutten av 2008. Jeg tror kanskje det verste er over nå, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank til DN.no.

Jeg tror ikke på noe kjempeboost. Frank Jullum, Fokus Bank

Usikre tider
SSB tror boligprisene vil falle 20 prosent fra toppen, og at boligene blir 12,6 prosent billigere i år.

Les mer her:
- 12,6 prosent billigere boliger i 2009

Hvor går boligprisene? Diskutér saken nedenfor.

- Jeg tror ikke på noe kjempeboost, og vil bli svært overrasket hvis prisene fortsetter å stige så mye hver måned fremover. Men boligprisene faller neppe 20 prosent, mener Jullum.

Han peker på at økende arbeidsledighet og boligpriser som har vært kunstig høye vil føre til en boligprisnedgang.

- Det er helt naturlig med en priskorreksjon, og den vil nok drive nyboligmarkedet litt. En usikker jobbsituasjon vil dessuten bidra til at mange blir mer forsiktige med å ta opp høye boliglån i år. Men et rentenivå som har falt fra nærmere 8 prosent ifjor høst til 4 prosent nå - og som muligens skal enda litt lenger ned, virker selvsagt i motsatt retning. Beholder man jobben, har man fått betydelig romsligere økonomi det siste halvåret, sier Frank Jullum.

- Når vi ser på januar- og februar-tallene, tyder det på at renten virker kraftigere på boligprisene enn ledigheten, bemerker han.

Les også:
- Ledigheten presser ned boligprisene

- Ledigheten er jokeren
Også sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-gruppen tror det verste nå er over.

- Men jeg vil være varsom med å si at bunnen er nådd, for boligprisene kan falle videre. Likevel ser det nå ut som om boligmarkedet er i ferd med å stabilisere seg, sier Holvik til DN.no.

Hun er litt overrasket over tallene, men konstaterer at rentekuttene gir effekt.

- Rentekuttene virker raskere enn arbeidsledigheten, og de fleste har fortsatt en trygg jobb. Men ledigheten blir jokeren fremover. Det blir spennende å følge med på hvor stor effekt ledigheten får på boligmarkedet, sier Elisabeth Holvik.

Hvor går boligprisene? Diskutér saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.