Utviklingen i norsk økonomi var klart svakere enn økonomene så for seg. Det betyr at Norges Bank vil vente med å heve renten, mener flere eksperter.

Veksten i norsk fastlandsøkonomi var på 0,5 prosent i tredje kvartal. På forhånd ventet økonomene i gjennomsnitt en vekst på 0,9 prosent.

Les mer: Farten øker i norsk økonomi

Ifølge prognosene fra sentralbankens siste utgave av Pengepolitisk rapport ventet Norges Bank en vekst i fasltands-bnp på nettopp 0,5 prosent.

Tror ikke på desemberhopp
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener utviklingen er omtrent slik Norges Bank har sett for seg. Han tviler derfor på at sentralbanken hever renten før jul.

- Bildet er om noe litt svakere enn Norges Bank har sett for seg. Det skal mye til for at det skal bli en økning i desember, sier Bruce.

- Det er ikke noe hast ut fra utviklingen i økonomien. Sysselsettingstallene er svakere, og vi får sysselsettingstall denne uken som vil bekrefte at arbeidsmarkedet svekker seg videre, sier Bruce.

Han tror likevel at tallene taler for at Norges Bank hever renten i februar.

50/50
Makroanalytiker Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities mener det fortsatt er like stor sjanse for renteoppgang enten på desembermøtet eller i februar.

- Norges Banks siste renteprognose tilsier en rente på 1,75 prosent innen februar. Slik vi tolker det er det cirka 50 prosent sjanse for en oppgang i desember. Derfor er det helt åpent hva Norges Bank gjør nå, mener makroanalytikeren.

Han mener de økonomiske nøkkeltallene har vist en blandet utvikling den siste tiden.

- Boligmarkedet har steget mer enn ventet, og det er noe som taler for å trekke opp renten. Samtidig har varekonsum og arbeidsmarkedstallene vært svakere enn ventet, sier Wilhelmsen.

Han mener derfor at tallene som kommer frem mot rentemøtet i desember blir viktige for Norges Banks beslutning.

Denne uken presenterer både Nav og SSB tall for utviklingen i arbeidsmarkedet, mens det i neste uke kommer tall for detaljomsetningen.

- Utover det vil også Norges Banks regionale nettverk, som kommer 10. desember, også være viktig, sier Wilhelmsen.

- Renten ute betyr mer
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets mener dagens tall er helt på linje med Norges Banks anslag, og at det dermed spiller liten rolle for hva sentralbanken gjør i desember.

- Vi tror ikke på rentoppgang i desember, men at de gjør det litt mer gradvis. Men jeg tror ikke dagens tall betyr så mye for beslutningen. Det er nok andre ting som betyr mer, blant annet at renten ute har avtatt en del. Forventninger om renteøkninger ute er skjøvet utover i tid. Det tror jeg sånn sett er viktigere for beslutningen på desembermøtet, sier Aamdal.

- Sterkere enn ventet
Sjeføkonom Frank Jullum mener imidlertid tallene egentlig var sterkere enn både Norges Bank og konsensus ventet, da lagernedbygging trakk veksten kraftig ned.

- Ved første øyekast var tallene svakere enn ventet, men ved andre øyekast var det sterkere. Så vidt jeg kan se bidrar lagerendringer negativt med 1,3 prosentpoeng på veksten, det betyr at etterspørselen har økt med 1,8 prosent og produksjonen med 0,5 prosent, sier Jullum til TDN Finans .

Hvis etterspørselen fortsetter å stige vil man ifølge ham få en "dobbeleffekt" på produksjonen fremover.

- For det første må produksjonen ta igjen etterspørselen, og i tillegg må den tilpasses lagrene når lagrene skal bygges opp igjen. Så disse tallene var betydelig sterkere enn det man kan lese ut av en halvprosent vekst i headline, og lover godt for produksjonen fremover, fortsetter han.

Privatforbruket steg 1,1 prosent i kvartalet, omtrent på linje med forventningene, og investeringene viste også videre fall med positivt bidrag fra nettoeksporten, som ventet.

Jullum tror imidlertid ikke Norges Bank vil heve renten i desember, selv om økonomien ser ut til å vokse raskere enn de har ventet. Han mener usikkerheten rundt den realøkonomiske utviklingen i 2010 er for stor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.