Den tidligere korrupsjonsjegeren Eva Joly mener Nicolas Sarkosy og Angela Merkel velger kortsiktige løsninger på eurokrisen fordi de kun er opptatt av sine egne gjenvalg, skriver VG.

- Den avtalen er altfor streng. Den er vanvittig, og det vet de fleste. Dette er veldig korttenkt. Avtalen skal få Nicolas Sarkosy og Angela Merkel til å fremstå som de som reddet euroen, sier hun til avisen.

Vil tape mer penger
Joly er selv De grønnes kandidat foran presidentvalget i Frankrike. Hun mener de europeiske lederne bør innse at det er umulig for Hellas å betale tilbake gjelden. Derfor påpeker hun at det ville vært bedre å ettergi mer av den greske gjelden med en gang slik at de kan klare å komme seg ut av krisen.

Nå tror hun at krisepakken som innføres vil føre til at mer penger vil gå tapt enn om man hadde valgt en alternativ løsning.

- Slik vi holder på nå, så straffer vi oss selv, sier Joly.

Skjulte penger
Hun mener topplederne i eurosonen dekker over realitetene i Hellas.

- Det er en konkurs, men det forsøker man å skjule. Hellas bør behandles som et konkursbo, hvor man forsøker å ha fortsatt drift, men her er det kortsiktige politiske hensyn som råder, sier Joly til VG.

Hun mener krisen i Hellas kunne vært unngått dersom G20-landene hadde opprettholdt sine tidligere løfter om å få slutt på skatteparadiser.

- Vi vet at det finnes 120 milliarder euro som tilhører grekere i Sveits. Dette er penger som selvfølgelig er unndratt beskatning. Om du beskatter 120 milliarder med 40 prosent, så finner du 48 milliarder. Det vil gjøre en forskjell, sier Joly.

Les mer:
Mot ny samlingsregjering i Hellas
Papandreou har fortsatt tillit

Støre: – EU bør få mer makt over medlemslandene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.