- Oppdatert melding først sendt mandag kveld -

Hellas står i fare for å drukne i gjeld, sa statsminister Giorgios Papandreou da han mandag varslet omfattende nedskjæringer for å få budsjettet under kontroll.

I en tale til fagbevegelsen og næringslivsledere i Aten skisserte han hvilke tiltak hans sosialistiske regjering har planer om i løpet av de neste månedene for å redusere budsjettunderskuddet og den offentlige gjelda.

Han gjorde det klart at Hellas har mistet ethvert snev av troverdighet på grunn av krisen.

– Hellas, som har så mye potensial, er i en kritisk situasjon. Hellas står i fare for å drukne i sin egen gjeld, og har mistet all troverdighet i økonomisk sammenheng, sa han.

Underskuddet på budsjettet har nådd opp i 12,9 prosent av BNP, og statsgjelda er oppe i 300 millioner euro, som er 113 prosent av BNP. Gjelda ventes å stige til 120 prosent av BNP neste år.

Dette er et grovt brudd på kravene i EUs stabilitetspakt om at budsjettunderskuddet ikke skal overstige 3 prosent og at statsgjelda ikke skal være over 60 prosent av BNP.

Mange tiltak
Det brede utvalget av tiltak som regjeringen planlegger, inkluderer kutt i utgiftene til forsvaret i 2011 og 2012, fjerning av bonuser i offentlig sektor, kutt på 10 prosent i trygdeutgifter og offentlige utgifter og lønnstak for direktører i statseide bedrifter.

Han vil også innføre en skatt på 90 prosent på bonuser for bankdirektører, nedleggelse av en tredel av Hellas’ turistkontorer i utlandet og frysing av diettpenger for ansatte i offentlig sektor.

Andre tiltak er innføring av skatt kapitalgevinst og gjeninnføring av eiendomsskatt og arveavgift som ble fjernet av den forrige konservative regjeringen.

Nedjustert kredittverdighet
Tiltakene blir satt i verk etter nyttår og skal forhåpentlig bidra til å redusere budsjettunderskuddet til 3 prosent av BNP.

Hellas har de siste ukene endt opp i den verste gjeldskrisen på mange tiår i forbindelse med den globale gjeldskrisen.

I forrige uke ble finansmarkedene rystet da kredittvurderingsselskapet Fitch nedjusterte den greske kredittverdigheten fra A – til BBB +, lavest i EU, mens Moody’s varslet en gjennomgang av kredittverdigheten.

Lavere kredittverdighet betyr at Hellas må betale høyere renter på gjelda.

Storbanken Emporiki har også fått sin kredittverdighet nedjustert.

Selvforskyldt
Hellas er ikke det eneste landet i eurosonen som er i krise. Både Irland, Spania og Portugal gjennomlever også tøffe tider, men mange eksperter mener at den greske krisen i stor grad er selvforskyldt og ikke et resultat av finanskrisen.

Hellas har i mange år under skiftende regjeringer ikke hatt budsjettdisiplin, og er derfor satt under ekstra hardt press for å få orden på finansene. EU sier Hellas må ordne opp selv og kan ikke regne med krisehjelp.

Papandreou lovte i talen at reduksjon av gjelda skal begynne senest i 2012, og at budsjettunderskuddet skal bringes ned på EU-kravet på 3 prosent innen slutten av 2013.

Les også: Krisemøte i Hellas


<b>Tviler på drakmer-comeback</b>

Spania kan bli det neste Hellas
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.