Den internasjonale finansorganisasjonen ISDA kom fredag frem til at investorer som hadde forsikret seg mot mislighold av gresk gjeld, har rett til utbetaling av erstatning.

Les mer: Spekulanter håver inn 3,2 milliarder dollar

Tidlig fredag morgen ble det kjent at Hellas hadde presset private långivere til en historisk gjeldsnedskriving på over 100 milliarder euro, omkring 746 milliarder kroner.

Eiere av 85,8 prosent av gjelden som faller inn under gresk lov, og 69 prosent av internasjonale långivere, sluttet seg til avtalen. Det er tilstrekkelig mange långivere til at den greske regjeringen kan tvinge gjennom en nedskriving for dem som motsetter seg avtalen. Disse håpet at en tvungen nedskrivning skulle bli sett på som en konkurs fordi forsikringen investorene har på gjelden, da ville bli utløst.

ISDA ga dem medhold og baserte avgjørelsen på at siden alle kreditorene blir berørt av nedskrivningen enten de vil eller ikke. Dermed må de få utbetalt erstatning.

Gjeldsslettingen innebar i utgangspunktet at långiverne godtok et samlet tap på nesten 75 prosent, medregnet tapte renteinntekter.

Grønt lys fra EU

Gjeldsavtalen med investorene førte til at eurolederne ga grønt lys for nye milliarder til Hellas. Finansministrene i eurosonen frigjorde fredag ettermiddag 36 milliarder euro av den andre krisepakken på totalt 130 milliarder, ifølge DPA.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy sier den greske gjeldskrisen nå er løst, men ikke alle er like optimistiske.

- Med dette har Hellas kjøpt seg tid. Regjeringen vil nå bli vurdert hvert kvartal på om den gjennomfører reformene den har lovet, sier sjeføkonom i ING, Carsten Brzeski, til NTB.

Han mener det er en stor risiko for at grekerne ikke klarer å holde løftene. Da kan det bli snakk om nye nedskrivninger av gjeld.

- Men da blir det nedskriving av skattebetalernes penger, av kriselånene Hellas har fått fra EU-landene og IMF, sier Brzeski videre.

Han stiller seg svært tvilende til om Hellas vil klare å gjennomføre reformplanene frem mot 2020 og peker på at en gjeldsbyrde på 120 prosent av bruttonasjonalprodukt også er for stor å håndtere for landet.

Stabilitet i eurosonen

EU-lederne var imidlertid svært fornøyd med at Hellas ble enig med de private kreditorene om sletting av om lag en tredel av landets gjeld.

- Jeg er veldig tilfreds med det positive resultatet av forhandlingene om frivillig sletting av gjeld i Hellas, sier EUs økonomikommissær Olli Rehn.

Han sier videre at avtalen vil være et avgjørende bidrag til å få økonomisk stabilitet i eurosonen som helhet.

Ifølge det greske finansdepartementet vil nedskrivningen bli på totalt 97,5 prosent, noe som tilsvarer over 100 milliarder euro. Det er den største nedskrivningen noensinne.

- Jeg håper alle til slutt vil innse at dette var den eneste måten å gi Hellas den nye muligheten landet fortjener, sa finansminister Evangelos Venizelos fredag.

Den private gjelden på 107 milliarder euro, tilsvarende 793 milliarder kroner, utgjør nærmere en tredel av landets totale gjeld på rundt 350 milliarder euro. Regjeringen håper nedskrivningen vil bidra til å bringe vekst tilbake i økonomien igjen

Utenlandske långivere fikk utsatt fristen fra torsdag kveld til å si ja eller nei til en nedskriving. Ny frist er 23. mars.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.