Det internasjonale pengefondet har redegjort for den tyske Forbundsdagen at Hellas kan trenge inntil 120 milliarder euro i krisestøtte. Det sier De Grønne-parlamentariker Jurgen Trittin til Bloomberg News etter et møte i Forbundsdagen onsdag.

Han bekrefter dermed opplysningene tidligere onsdag på den tyske fjernsynskanalen NTV om at støtten kan få et omfang på 100-120 milliarder euro.

Samtidig fastholder sentralbanksjef Jean-Claude Trichet i Den europeiske sentralbanken (ESB) at han antar at samtalene med Hellas blir avsluttet i løpet av noen dager, at en beslutning må nås snart.

100 til 120 milliarder
Hellas har så langt forhandlet om en krisepakke på 45 milliarder euro. Pakken består av 30 milliarder euro fra EU og 15 milliarder euro fa IMF. Denne pakken vil kun være nok til å dekke Hellas refinansieringsbehov i ett år, sier Trittin ifølge FT.com.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters opplyste IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn til politikerne i Forbundsdagen at krisepakken vil bli på mellom 100 og 120 milliarder euro over de tre neste årene. Strauss-Kahn ville imidlertid ikke bekrefte opplysningene etter møtet med de tyske politikerene.

Ifølge Trittin foreslår IMF at Hellas i praksis blir tatt ut av kredittmarkedene i de neste tre årene slik at landet får tid til å få orden på statsfinansene. Han sier at to tredjedeler av det greske refinansieringsbehovet må dekkes av medlemsstatene i eurosonen. Det kan bety at Tyskland alene må bidra med minst 16 milliarder euro.

Lettelse
Renten på gresk statsgjeld har falt markert tilbake etter meldingene fra Tyskland. Renten på tiårige greske statsobligasjoner er nå på 8,93 prosent etter å ha vært så høyt som 12,52 prosent tidligere på dagen onsdag.

Risikopremien som investorene nå krever for å investere i tiårig gresk statsgjeld foran tysk statsgjeld med samme løpetid er nå på 660 basispunkter. Tidligere på dagen onsdag var premien på mer enn 1.000 basispunkter. Det er 100 basispunkter i ett prosentpoeng.

Euroen reagerer også litt opp på meldingene. En euro koster nå 1,32 dollar etter at den var helt ned mot 1,3145 tidligere på dagen i dag.

- Vi hadde i utgangspunktet en lettelse i markedet. Det ser ut som denne løsningen var den beste man kunne få til på kort tid, sier rentestrateg Kornelius Purps i Unicredit til Bloomberg News. Han viser til meldingene om at IMF-støtten nå vil vare i tre år.

Tar ansvar
Spekulasjoner om at Hellas kan komme til å restrukturere statsgjelden på bekostning av investorene har sendt renten på greske statsobligasjoner i været de siste dagene. Tirsdag viste en analyse fra kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's at investorene kan regne med å få tilbake mellom 30 og 50 prosent av utlånene sine dersom Hellas skulle bestemme seg for å restrukturere eller misligholde gjelden.

I dag har imidlertid europeiske politikere avvist at landet kan bli tvunget til en restrukturering. I markedene har man fryktet at en slik restrukturering vil føre til at problemene vil smitte over på andre gjeldstyngede nasjoner i eurosamarbeidet. Onsdag nedgraderte S&P ratingen på portugisisk statsgjeld fra A+ til A-.

- EU og eurosonens medlemsland kommer til å ta fullt ansvar for Hellas, sa Frankrikes statsminister Francois Fillon tidligere i dag.

EU-president Herman Von Rompuy uttalte også onsdag at det ikke er spørsmål om en restrukturering av den greske statsgjelden.

Les mer: - Uaktuelt å restrukturere gresk gjeld (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.