- Her er det bare å holde seg fast, konstaterer sjeføkonom Steinar Juel i morgenrapporten fra Nordea Markets onsdag.

Aksjemarkedene ble sendt ut i fritt fall tirsdag etter at den greske statsministeren George Papandreous erklæring om folkeavstemning om redningspakken slo ned i finansmarkedene kvelden i forveien. Børsene i Europa falt bratt, samtidig som rentene på gjeld utstedt av flere av de mest gjeldstyngede PIIGS-landene steg kraftig.

- Dette kan bli sluttspillet om gresk euromedlemskap. Et gresk mislighold og eventuelt uttreden av pengeunionen er isolert sett håndterbart for EU, men vil bli ille for den vanlig greker, skriver Juel i rapporten.

Han frykter likevel at en gresk utmelding kan føre til at krisen blir ytterligere forverret i andre nasjoner i eurosamarbeidet.

- Det farlige for eurosonen er om et gresk sammenbrudd gir dramatiske utslag i lånerenten til spesielt den italienske stat. Spreaden mellom italienske og tyske statsobligasjoner skjøt i går opp, men kom noe ned igjen sent på ettermiddagen, skriver Juel.

Italiensk gjeld med ti års løpetid har fortsatt en rente på godt over seks prosent onsdag morgen. I markedet stiger også prisen på å forsikre seg mot et gresk mislighold av gjelden. Ifølge markedet for forsikring mot mislighold, det såkalte CDS-markedet, viser prisingen nå at markedet mener det er 36,4 prosent sannsynlighet for at landet vil misligholde gjelden.

Krisemøter
EU har innkalt Papandreou til et nytt krisemøte onsdag i forkant av G20-møtet som starter i Cannes torsdag. Juel mener det mest kritiske spørsmålet nå er om EU og IMF virkelig vil betale ut de åtte milliarder euroene som Hellas etter planen skal få fra låneavtalen som landet inngikk med de to institusjonene ifjor vår.

- Vi har vanskelig for å forstå at IMF vil betale ut penger når Hellas videre oppfølging av innstramnings- og reformforpliktelsene er høyst usikker. Da vil Hellas være i mislighold i løpet av noen få uker. Det er derfor ikke overraskende at markedene igjen er i fullt opprør, skriver Juel.

Etter planen skal beslutningen om en folkeavstemning tas av parlamentet. Ifølge Financial Times har Papandreous koalisjonsregjering fortsatt støtte av 152 av 300 parlamentsmedlemmer. Wall Street Journal skriver imidlertid at Papandreou mangler nok støtte til å få vedtatt en folkeavstemning. Ifølge avisen har Papandreou problemer med å holde på makten og at han kan bli tvunget til å gå av.

I natt sendte imidlertid Papandreou ut en melding der han varslet at han er fast bestemt på at det skal gjennomføres en folkeavstemning.Se også video:



Juel tror imidlertid at Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Nicolas Sarkozy og IMF-leder Christine Lagarde på møtet i Cannes vil forsøke å presse Papandreou til å avlyse den varslede folkeavstemningen.

- Det betyr ikke at problemene er over. Vi sitter da igjen med en svært skadeskutt gresk statsminister. Han kan bli kastet av eget parti eller det kan bli skrevet ut nyvalg. Begge deler vil skape stor usikkerhet om Hellas vil overholde sine forpliktelser og kunne får IMF til fortsatt å holde tilbake utbetalingene. Skulle Papandreou bli sittende vil hans autoritet være svært skadet, noe som gjør det mer usikkert om han i månedene som kommer vil greie å få upopulære innstramninger og reformer gjennom parlamentet, skriver Juel.

Les også:

- Papandreou med farlig spill

- Hærledelsen i Hellas er skiftet ut

På innsiden: La dem velge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.