Stadig flere nordmenn flokker til Den franske rivieraen. Kyststrekningen fra Monaco til Saint-Tropez er verdens desidert dyreste.

Les hovedsaken: Boligjakt i verdens dyreste feriestrøk

– Å nei, nei, nei, hva skjedde nå?!

Tone Guettler river seg i håret, uffer seg og hopper opp og ned i frustrasjon. Stålkulen hennes lå nærmest «grisen»; nå er den klinket vekk. Trøsten er at kampen avsluttes med en stor felleslunsj.



Den norske klubben Norvège Côte d’Azur (NCA) har i dag cirka 650 medlemmer, og antallet øker stadig. De fleste er i alderen 60+ – en blanding av fastboende og «trekkfugler» som tilbringer en større eller mindre del av året på Rivieraen.

– I motsetning til mange steder i Spania, der man nærmest bor i norske «ghettoer», er dette miljøet veldig spredt. Mange bor i typisk franske områder, men det er ikke så lett å få et tett vennskapsforhold med franskmenn. Derfor er det godt å ha et norsk miljø. Her er ikke noe det snobberi, sier NCA-leder Berit Røhne Aas.

Åpent og inkluderende
Noen har virkelig teken på stålkulene. For Tone Guettler går det ikke helt veien denne dagen, men smilet er like bredt uansett.

Åge Øren.
Åge Øren. (Foto: Gunnar Lier)

– Vi har holdt til her i 16 år. Det er et godt sosialt liv, og at man kan få så mange ordentlig gode venner når man er oppe i årene, var en positiv overraskelse. Klubben er veldig aktiv, og vi ble ivaretatt fra første stund. På den måten skaper den en trygghet. Vi tar vare på hverandre, sier hun, mens praten går lystig og det klirrer i rosévinglassene rundt lunsjbordet.

Mannen hennes, Jan H. Guettler, er nestleder i den norske klubben. Han forteller om godt oppmøte på seminarer, petanque, golf og andre fellesaktiviteter.

– Det er et åpent og inkluderende miljø. Ingen snakker om jobbakgrunn, økonomi eller status, og mange synes det er befriende, sier han.

Les også: Boligjakt i verdens dyreste feriestrøk

Tilbudt tre mill. euro
Åge Øren, som har vært aktiv i eiendomsbransjen i mange år, er en av mange ivrige deltagere. Han kjøpte en toppleilighet rett ved Palm Beach i Cannes i 2006. Nå skal han selge. Prisen er 2,3 millioner euro (18,1 millioner kroner).

– Jeg ble tilbudt tre millioner euro av en russer for en tid tilbake, men han ville betale halvparten svart. Da sa jeg nei, sier Øren, som ikke har noen hast med å selge.

Han har én stor solrik terrasse på hver side av stuen, hver av dem på 50 kvadratmeter, ser rett ned på Palm Beach, og har mulighet for å bygge ut hele taket til egen privat takterrasse.

Fire – fem måneder i året bor han her nede. Når heten kommer midt på sommeren, reiser han imidlertid hjem til Frogner i Oslo.

– Jeg skal ikke flytte fra området, samboeren min og jeg ønsker oss bare en leilighet litt inn i Cannes og vekk fra stranden, sier Øren.

Han er overrasket over hvor mange gode venner han har fått etter at han kom til Sør-Frankrike:

– Jeg har vært mye i Marbella i Spania, også, men forskjellene mellom miljøene er store. Der er de litt mer overfladiske, det er mye jetsett og svære parties. Her på Den franske rivieraen får man tettere relasjoner, og det blir man litt forundret over når man er blitt pensjonist.

Les hovedsaken: Boligjakt i verdens dyreste feriestrøk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.