Etter en intens start på påsken i Aker Holding-striden, velger Statens representant i Aker Holding, Berit Kjøll å rydde opp i en rekke av påstandene som er kommet frem den siste tiden. Hun sier til DN.no at det er én ting hun angrer på nå i ettertid.

- Jeg tar selvkritikk på én ting; at jeg stolte på forsikringene som ble gitt fra Eriksen om at alt av formaliteter var i orden og at dette var en strategisk og økonomisk god forretning for Aker Solutions.

Trekker seg ikke
-Med den behandlingen du har fått, blant annet av Aker-sjef Øyvind Eriksen, vurderer du å trekke deg fra styret i Aker Holding?

Nei, jeg opplever at jeg har opptrådt ryddig i denne prosessen og i tillegg har den nødvendige tillitt fra NHD. Nå er det viktigere enn noensinne å ta vare på aksjonærenes interesser, sier Kjøll i et eksklusivt intervju med DN.no.

Berit Kjøll forteller at styret ble kort informert om Akers salg av Aker Oilfield Services til Aker Solutions allerede 18. september ifjor. De andre transaksjonene ble ikke nevnt.

- 18. september fikk vi i styret i Aker Holding en overordnet orientering om at det var dialog om Aker Oilfield Services mellom Aker og Aker Solutions. I februar stilte jeg spørsmål om status på disse samtalene og ble fortalt at det ville tas opp i mars, sier Kjøll til Dn.no.

- Ikke ett ord!
- Den 25. mars hadde jeg et oppfølgingsmøte med departementet. Dagen før ringte jeg Bengt Rem (konserndirektør for finans og administrasjon i Aker, red.anm) og etterlyste informasjon i denne anledning. Da spurte Rem om jeg kunne ta opp transaksjonen med nærings- og handelsdepartementet.

- Dette var den 24. mars, hadde du hørt noe om de øvrige fire transaksjonene på dette tidspunktet?

- Absolutt ikke, ikke ett ord!

DN.no har fått tilgang til eposten Bengt Rem sendte til Kjøll. I eposten omtales kun Aker Oilfield Services. At Røkkes Aker også ville selge 50 prosent i Aker DOF Deepwater (tidligere Aker DOF Supply), 33 prosent i det børsnoterte teknologiselskapet Odim og 100 prosent i produktselskapet Midsund Bruk nevnes ikke med et ord. Derimot er det et vedlegg på 27 sider i eposten hvor disse transaksjonene presenteres. Presentasjonen Kjøll får en kopi av er laget for Akers revisjonsutvalg. Samtidig opplyses det i eposten at Kjøll nå er satt på innsidelisten.

Orienterte kun om én avtale
Berit Kjøll forteller at hun ikke så eposten kvelden den ble sendt fordi hun ikke var hjemme, men åpnet eposten neste morgen før hun skulle i møtet med departementet kl. 09:00.

- Om morgenen skulle jeg i møtet med departementet så jeg åpnet vedlegget og så at det omhandlet mer enn bare Aker Oilfield Services.Siden jeg skulle orientere departementet om Aker Oilfield Services tok jeg ut arkene som omhandlet dette. Jeg antok at det andre i presentasjonen var ting som ville bli presentert og grundig gjennomgått nærmere på styremøtet i Aker Holding påfølgende mandag. Det var jo kun Aker Oilfield Services som hadde blitt orientert om i styret, forklarer Kjøll.

Da Kjøll møter departementet denne onsdagen informerer hun dermed kun om transaksjonen om Aker Oilfield Services.

Samme kveld sende hun svar på eposten hun har fått fra Bengt Rem som Aker valgte å gi til pressen som dokumentasjon på at Berit Kjøll visste om alle transaksjonene.

Men Kjøll presiserer at hun i denne eposten overhodet ikke snakker om Røkkes øvrige fire transaksjoner, men kun om den ene transaksjonen som innvolverte Aker Oilfield Services som var den eneste som hun var informert om.

Først på styremøtet i Aker Holding mandag 30. mars blir alle fem transaksjoner presentert for styret i Aker Holding.

Kun til orientering
Men siden Røkke gjorde Akers transaksjon gjennom et heleid datterselskap som heter Aker Solutions as - og ikke morselskapet Aker Solutions asa - så unngikk han at statens aksjonæravtale som skulle sikre innflytelsen til SAAB/Investor og Staten kom til anvendelse.

- Vi ble orientert om transaksjonene på dette styremøtet, men kun som en orienteringssak. Det ble orientert overgripende til styret, at disse transaksjonene var forretningsmessig og strategisk riktige og det ble også presisert at det var innhentet tredjepartsvurderinger. Det ble forsikret om at alt var ryddig og i henhold til formalitetene, forteller Kjøll.

Hun syntes alle forsikringene fra Aker-systemet ga inntrykk av at det var gjort en grundig og ryddig prosess.

Jeg stolte på det som ble sagt på styremøtet og hadde inntrykk av at alt var i skjønneste orden, grundig gjennomarbeidet og at dette var strategisk riktig og viktig for Aker Solutions. Berit Kjøll

Kjell Inge Røkkes talsmann Geir Arne Drangeid i Aker har også brukt mot Kjøll at hun ga uttrykk for at det hele virket som en ryddig prosess.

Les også: - Kjøll fikk vite alt

- Jeg stolte på det som ble sagt på styremøtet og hadde inntrykk av at alt var i skjønneste orden, grundig gjennomarbeidet og at dette var strategisk riktig og viktig for Aker Solutions, sier Kjøll.

Samme uken, torsdag 2. april smalt det. Kjell Inge Røkke arrangerte Aker-dagen for investorer og presse, og hadde sikret seg en smilende statsminister Jens Stoltenberg som gjest når nyheten ble presentert for mediene.

Reaksjonene i markedet lot ikke vente på seg. Aker Solutions-aksjen falt som en sten. Mangeårig analytiker i Fearnley Fonds, Kjell Erik Eilertsen kalte dealen en skandale. Han mente Røkke brukte Aker Solutions som en søppelbøtte og utbrøt:

- Dette er så grisete at jeg ikke har ord for det.

Da Kjøll så reaksjonene i markedet, tok hun umiddelbart affære.

- Da ble det klart for meg at de forsikringene jeg hadde fått var uriktige og misvisende. Siden har jeg jobbet intenst med dette.

Vil ha UBS
Det neste steget for staten og styremedlem Berit Kjøll nå er å få fakta på bordet.

- Det første vi ble enige med departementet om var at vi trengte en uavhengig gjennomgang av en god, internasjonal aktør. UBS er foreslått fra Saab og Statens side. Det er viktig med ro rundt denne saken inntil resultatet foreligger slik at vi da kan vurdere hvilke tiltak vi skal iverksette for å sikre aksjonærenes interesser, sier Kjøll til DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.