Salget av nye boliger steg 21,6 prosent i andre kvartal sammenliknet med samme kvartal ifjor.

Det viser en ny rapport fra Boligprodusentenes Forening, som ble lagt frem i dag.

Fra første til andre kvartal i år steg salget med 4,2 prosent.

Samlet sett ble det solgt 24 prosent flere boliger i årets første seks måneder sammenlignet med 2010.

Igangsettingen av nye boliger er 22,5 prosent høyere enn samme kvartal ifjor, men1,9 prosent lavere enn i foregående kvartal.

Dette er det beste andre kvartalet siden Boligprodusentene begynte sine målinger i 1999.

Ordrereserven er 4,8 prosent høyere i forhold til samme tid ifjor. Sammenliknet med første kvartal i år er den opp 5,8 prosent.

Ordrereserven er den beste indikatoren for hva man kan forvente av boligbygging de neste 12-18 månedene.

- Som vi har registrert gjennom de siste målingene, er det den kraftige veksten i leilighetsmarkedet en vesentlig forkl#229 til det positive markedsbildet, men det er verdt å merke seg at eneboligmarkedet tar et markant steg fremover både knyttet til salg og igangsetting, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Bygges fortsatt for lite
I andre kvartal ble det også solgt nesten like mange eneboliger og leiligheter.

Igangsettingen av eneboliger utgjorde 36 prosent i andre kvartal mot 26 prosent i første kvartal.

- Hvis aktiviteten vi ser i markedet fortsetter med uforminsket styrke, vil det bli igangsatt i nærheten av 30.000 enheter i 2011, sier administrerende direktør Bjørn M. Birkeland i Prognosesenteret, som har utarbeidet kvartalsrapporten.

Den årlige boligbyggingen burde ligge på rundt 35.000 boliger årlig de neste ti årene, ifølge Boligprodusentene.

Boligprodusentene er svært usikre på konsekvensene av de siste ukenes uroligheter i aksje- og finansmarkedene.

Sammenlignet med situasjonen under finanskrisen i 2008, tok det 4-5 måneder før man så markante og dramatiske utslag på salgsutviklingen av nye boliger.

- Det er først etter vi har august- og septemberresultatene på bordet vi kan evaluere konsekvensene i denne omgang. Globale hendelser av denne typen er ikke postive for boligmarkedet i utgangspunktet – så får de neste månedene vise hvordan markedene forholder seg til og reagerer på den usikkerheten vi er oppe i nå, skriver Birkeland i rapporten.

Les også:
- Dessverre er moroa over for denne gangen i boligmarkedet

Snart kan du forsikre deg mot boligprisfall

Yngre på boligjakt i utlandet

- Bolig er et godt alternativ i lavrentemarkedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.