Finanskrisen og betalingsproblemer blant kunder kan gi Aker Solutions-sjef Simen Lieungh problemer. I en ny analyse fra Pareto med tittelen "Management playing high risk", skriver analytiker Andreas Stubsrud og Kristian Diesen at de frykter tap på selskapets utestående fordringer.

- Det ser ut til at utestående fordringer øker raskt i P&T og Subsea-divisjonene, skriver de to og legger til at trenden med fallende arbeidskapital i selskapet må snus når Aker Solutions legger frem resultatet for tredje kvartal.

Andreas Stubsrud utdyper til DN.no hvorfor han mener Aker Solutions spiller med høy risiko.

- Det er et tøft klima
- Det er relatert til arbeidskapitalen. Aker Solutions står veldig på sitt om at den skal reverseres. De spiller sånn sett med høy risiko, men de tror de får rett. Det er et tøft klima der ute og det er kunder som ikke vil betale eller sliter med å betale, sier Stubsrud til DN.no

Han peker på at det har vært konkurser blant spekulative riggselskaper. Han tror Aker Solutions har klart seg ok så langt fordi forhåndsbetalingene fra riggselskapene dekker endel av kostnadene i tillegg til at utstyret kan selges til andre prosjekter.

- AKSO er tøffe
- Vi vet ikke hvem kundene er, det er selvfølgelig en risiko. På resultatpresentasjonen var Aker Solutions-ledelsen ganske tøffe og sier at arbeidskapitalen vil snu, men nå har det vært noen kvartaler hvor arbeidskapitalen har gått helt feil vei. Det bygger seg derfor opp mot tredjekvartalsresultatet, sier Stubberud.

- De har to kvartaler på å snu situasjonen vil jeg si. Det ser verre ut hvis de ikke har forbedret seg til neste kvartalspresentasjon, da kan de begynne å få tap, det har de nok ikke hatt ennå. De har vært flinke så langt til å unngå tap, men hvis ikke arbeidskapitalen snur, da blir det verre, konluderer Stubsrud.

Hold deg unna
På grunn av faren for tap anbefaler Pareto investorer å se etter andre muligheter hvis de vil investere i oljeservice.

- Vi er bekymret for ytterligere tap i Aker Drilling og tap på utestående fordringer, men Aker Solutions er attraktivt posisjonert for en rekyl i energimarkdet og mer en attraktiv verdisetting. Vi anbefaler likevel investorer å holde seg unna og istedet satse på andre oljeserviceselskaper på grunn av mangel på tillit i finansmarkedet, konkluderer Pareto i analysen.

Pareto har en hold-anbefaling på aksjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.