I mandagens morgenrapport fra Handelsbanken Capital Markets retter sjeføkonom Knut Anton Mork en bredside mot regjeringen i anledning statsbudsjettet som ble lagt frem fredag.

Tar halvparten
- Om sjeføkonomen skal våge seg til en personlig kommentar, må det bli som følger: Selv om hver tiende budsjettkrone nå kommer fra oljepengene, fortsetter staten å ta halvparten av alt vi tjener. Likevel fungerer ikke elementære statsoppgaver. Sykehuskorridorene er fulle av pasienter. Politiet kan ikke rykke ut og lar anmeldelser ligge. Universitetene improviserer innendørs takrenner. Hvor i huleste blir det av alle pengene våre? undrer Mork.

Omtrent som sentralbanken forventet
Mork mener statsbudsjettet kan sies å være mindre ekspansivt enn ventet siden oljepengebruken ble senket til 3,7 prosent av oljefondets balanse, mot 3,8 prosent ifjor.

- På den annen side stiger det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet som prosent av trend-BNP for fastlandet fra 4,3 til 4,5; og naturligvis merker vi oss at det samme underskuddet økes med 8,3 milliarder. Det er ikke småpenger, men tilsvarer vel omtrent Norges Banks forventninger, skriver Mork i morgenrapporten.

Neppe nok
Mork mener endringene på skatter og avgifter var små. Han bemerker også at det blir gitt en del på utgiftssiden, men at det neppe er mange som blir fornøyd.

- 3,5 mrd mer til helseforetakene er neppe nok til å løse de store underskuddsproblemene. Barnehagene får ca 2,5 mrd mer, men uten full dekning og uten kutt i maksprisen. Bistand og miljø får mer, men det er ingen økning i bevilgninger for skinnegående transport. Universitetene får litt over en milliard ekstra, neppe nok til å gjøre opp for hvileskjæret, mener Mork.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.