Investor Øystein Stray Spetalen er ikke overbevist av politikernes planer for en bærekraftig fremtid. Han omtaler CO2-rensingen på Mongstad som bortkastede penger og gir ingen signaler om at han er på Zero-konferansen for å bli inspirert til grønne investeringer.

- I Norge må vi jobbe med de tingene vi historisk er gode på, å tro at vi skal begynne med helt nye ting er bortkastet, sier han.

- Politikerne kan ikke vedta arbeidsplasser. De kan bare legge til rette. Og hvis man skal få til noe som helst må man begynne nederst, på utdanningen. Vi begynte øverst med CO2-rensing , men vi skulle begynt med utdanning, sier investoren.

- Katastrofe å satse på finans
- Er ikke litt av problemet at norsk ungdom ikke velger realfag?

- Men hvor skal de jobbe ellers da? Innen finansnæringen kommer halvparten til å bli arbeidsledige innen fem år.

- Mener du det?

- Selvfølgelig. Det er en katastrofe for de som satser på finans nå.

- Og hvordan skal man få ungdom til å skjønne det?

- Folk får lære seg å jobbe. Det er ikke noen gratisvei. Knallhard jobbing er alt som betyr noen ting. Og det er kun økonomiske initiativer som gjør at folk tar mer utdannelse. For eksempel: Hvis man gjennomfører en doktorgrad, så strykes studielånet, foreslår Spetalen.

Hard jobbing
- Hvis du ser på folk som er blitt rike i verden: Fra Kjos, Stordalen, Reitan , Bill Gates, Steve Jobs, hva er kjennetegnet på dem? Det er - de begynte aldri der oppe. De begynte der nede, helt der nede, de begynte med å vaske gulv i butikken. De visste hvordan hele næringen bygges opp.

- Vi må begynne der nede, ikke la politikere vedta noe basert på en rapport fra et eller annet konsulentselskap

- Men dette er jo valg man tar på så tidlig som på ungdomsskolen?

- Se på hva de gjør på ungdomsskolen da! Det viktigste faget er demokrati, noe du kan lese en bok om, så har du lært det på to timer. Det er jo helt feil. Se på de ledende nasjonene - der er det realfag som står høyest, sier Spetalen, som har barn i ungdomsskolen.

Ikke mer byråkrati
- Istedet for den CO2-rensingen kunne vi brukt 20 milliarder på forskning, eller to. Man må bygge opp miljøene på utdanningsinstitusjonene, sier han om regjeringens månelandsingsprosjekt på Mongstad.

Han mener Zero-leder Einar Håndlykken har et svært godt argument når han sier at miljøteknologien må gjøres lønnsom. Men forslaget til et teknologifond er han mer lunken til.

Les mer: - Å ta kuttene hjemme innebærer en mulighet til å subsidiere egen industri

-Teknologifond er igjen feil. Det blir et fond noen skal administrere. Det blir byråkrati, sier han.

Det er ikke første gang Spetalen er på Zero-konferansen, men han har ingen spesielle mål med dagene.

- Jeg vil bare høre på det som blir sagt her. Dette kan jeg ikke noe om, sier han.

Les mer:

Øystein Stray Spetalen tror Vesten kan kollapse

Spetalens hemmelighet (27.05.2008)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.