- Mange tror de skal komme til Spania og gjøre et superkupp, men det er langt fra alt som er billig som er verdt å kjøpe, sier eiendomsmegler Christoffer Borg i Norsk Megling til DN.no.

Han forteller om mange nordmenn som ringer for å spørre etter billige eiendommer og tvangssalg.

- Det som er synd, og som mange misforstår, er at det er store forskjeller på hvordan boligmarkedet fungerer i Norge og her i Spania, sier Borg.

- Flere sier de vil kjøpe noe som er direkte fra bankene. Men det som er direkte fra bankene er det ingen som vil ha. Det er en grunn til at det har havnet der - fordi utbygger ikke har klart å selge. Objektene ligger langt fra alt, har elendig kvalitet, bassengene blir grønne, plenene blir ikke vedlikeholdt, også er den onde spiralen der fordi det ikke har vært interessant nok for markedet, så ikke alt er et kupp, sier han.

Ikke solgt
Boligkrisen i Spania er preget av store utbyggingsprosjekter som ikke er ferdigstilt eller eventuelt ferdigstillet, men ikke solgt. Den store hovedvekten av disse prosjektene var beregnet på spanjoler og derfor bygget i umiddelbar nærhet av større byer i Spania.

 

- Man har selvsagt noen store prosjekter langs kysten i typiske turistområder, men disse prosjektene utgjør en liten del av det totale bildet. Så i populære områdene for nordmenn ser man ikke de store prisreduksjonene, og vi har ikke inntrykk av at prisene her er på vei ned. Når det gjelder områder typisk beregnet på spanjoler ser man mye større prisreduksjoner, og her er det ikke utenkelig at prisene vil ytterligere ned, sier Trond G. Michelsen, som er banksjef i filialen til Caixa Catalunya i Alfaz del Pí på Costa Blanca i Spania.

- Priser som var helt utenkelige
Grunnet strenge nedskrivings-regler for bankene i Spania, har man sett at boligene i mange tilfeller selges med kraftig rabatt.

- Sentrumsleiligheter i de mindre attraktive delene i for eksempel Madrid, Valencia og Barcelona, kan man få ned i 20.000 - 40.000 euro - priser som var helt utenkelige for noen år siden, sier Michelsen.

Siden banken allerede har tatt tapet, er det bedre for banken å selge eiendommen veldig billig og dermed få en ny kunde som både har lønnskonto, forsikring og bruker kortene sine, enn alternativet som er å beholde eiendommen og foreta ytterligere nedskrivinger neste år.

«Banco Malo» - den råtne banken
Michelsen mener det er uvisst hvor lenge man kan forvente at prisene vil synke for boliger som i utgangspunktet var beregnet for spanjoler.

- Nå har man nemlig vedtatt opprettelsen av en «Banco Malo» - den råtne banken - som vil ta over alle misligholdte lån fra bankene i Spania. Banco Malo har et 10 - 15 års perspektiv og man regner da at de vil ha en mer nøktern prissetting av boligmassen siden de ikke har et slikt hastverk med å bli kvitt eiendommene, sier han.

Oppstarten for «Banco Malo» er fastsatt til 1. desember i år.

- Det eneste man må huske er at eiendomsmarkedet i Spania er segmentert og i attraktive områder hvor nordmenn liker seg tror jeg vi vil se at prisene holder seg stabilt. Dette selv om man kan kjøpe en leilighet i sentrum av Valencia som for fire år siden kostet over 100.000 euro for skarve 30.000 euro i dag, sier Michelsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.