Reaksjonene på nyheten om kvantitative lettelser i USA har ikke latt vente på seg. Kinas utenriksminister tror de nye lettelsene fra den amerikanske sentralbanken kan gå ut over tilliten i verdensøkonomien.

Les mer om hva USA gjør: 600.000.000.000 dollar til USA

- Kinesiske myndigheter mener den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, skylder verden en forkl#229 på hvorfor de velger å kjøpe ytterligere statsobligasjoner, sa Kinas vise utenriksminister Cui Tiankai under en pressekonferanse fredag, ifølge Bloomberg News.

- Mange land frykter effekten av den amerikanske økonomiske politikken. Det ville vært hensiktsmessig om noen stod frem og ga oss en forkl#229, hvis ikke kan den globale tilliten til gjeninnhenting og vekst bli rammet, sa Cui.

Advarer
Fremvoksende økonomier i Asia og Latin-Amerika har uttrykt bekymring for at tiltakene vil føre til økt kapitalinngang, ytterligere valutakursstyrking og en forverring av konkurranseevnen til landenes bedrifter.

Den brasilianske finansministeren Gudio Mantega var den første til å advare om valutakrig. Nå tar han opp pekefingeren igjen:

- Vi vil alle at den amerikanske økonomien skal komme seg på fote igjen, men det er ikke bra for noen å bare kaste penger ut fra et helikopter, sier han, ifølge FT.com .

Les også: - Nå er vi i en valutakrig

- Valutakrig kan bli handelskrig

Vil stoppe pengeflyten
En av Kinas sentralbanks rådgivere mener ifølge Financial Times at den løse dollarpressen er den største faren for den globale økonomien i dag.
Kina og Cuis uttalelser reflekterer økt bekymring blant en rekke asiatiske myndigheter for at de kvantitative lettelsene i USA skal gi for stor kapitalflyt til den asiatiske regionen.

Flere asiatiske sentralbanker sier nå at de forbereder tiltak. De vil begrense den massive kapitaltilgangen, ifølge FT.com. Dermed bygger det seg opp forsterket uro mellom fremvoksende økonomier og USA.

- Tiltakene fra den amerikanske sentralbanken bidrar ikke til å bedre samarbeidsklimaet før neste ukes G20-møte i Sør-Korea, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport fredag.

Den fornyede mistilliten vil gjøre det vanskelig for USA få med seg resten av lederne til å legge press på Kinas valuttapolitikk.

Torsdag uttalte også Tysklands finansminister, Wolfgang Schaeuble, at USA skaper problemer for verdensøkonomien. Han venter at temaet vil komme opp under G20-møtet neste uke.

Les mer: Bernanke: - Ikke fare for inflasjon

600.000.000.000 dollar til USA

- Kan trigge massiv panikk

- USA kan gå konkurs innen 2020 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.