På alle oljemesser er Statoils stand en av de flotteste. Slik er det også på ONS i år. Men konsernsjef Helge Lund poengterte at selv på ONS kuttes det kostnader. Selskapet bruker 30 prosent mindre enn for to år siden. Samtidig varsler Lund at det er noe langt mer enn rene kostnadskutt som må til i olje­industrien.

«INVESTERER MER ENN NOEN GANG» Toppsjef Helge Lund i Statoil.
«INVESTERER MER ENN NOEN GANG» Toppsjef Helge Lund i Statoil. (Foto: DN)
– Dette er ikke enkle kostnadskutt. Vi må ta tak i den underliggende kompleksiteten, sa Lund da han møtte pressen forut for åpningen av ONS.

Lund varslet at det er kraftige omstillinger som må til.

– Det er ikke nok å stanse utviklingen. Vi må reversere den. Vi kan også lære av andre industrier ved å standardisere, sa Lund.

Han har allerede igangsatt kutt i Statoil som betyr at 1400 av nær 25.000 årsverk skal bort. Åtte milliarder kroner i årlige driftsutgifter skal kuttes, det treårige investeringsbudsjettet skal tas ned med 30 milliarder kroner.

Lund og Statoil er ikke alene. Hele industrien kutter og sparer for å få opp inntjeningen. Men Lund er bekymret for at han ikke ser store effekter av de mange planene.

– Hvis du ser på industriens leveranser for første halvår, bekrefter det at utfordringene industrien har, ikke er blitt lavere. En ser fortsatt rekordhøye investeringer. Det er faktisk slik at hvis en ser på Statoils peer-gruppe, har produksjonen falt 14 kvartaler på rad, selv når vi investerer på rekordhøyt nivå, sa Lund og dro frem Charles Darwin, evolusjonsteoriens far:

– Darwin snakket i naturvitenskapen om at en måtte tilpasse seg. Det må vi òg. Men det er ikke nok. Vi har på en måte midlertidig tilpasset oss. Vi har egentlig ikke vært istand til, som industri, å ta tak i de strukturelle utfordringer som driver kostnader og kompleksitet i denne industrien. Vi må ikke lenger bare tilpasse oss; vi må lede og drive endringer. Vi må ligge i forkant, sa Lund.

På pressekonferansen dro han opp utbyggingen av Gudrun og Kvitebjørn som eksempel på den illevarslende utviklingen i bransjen. De to plattformene er ganske like, men Gudrun, som ble ferdig i april, er blitt et langt mer arbeidskrevende prosjekt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.