- Jeg mener det ikke er statens oppgave å kjøpe aksjer som private eiere tydeligvis ikke vil ha, sier næringspolitisk talsmann i Høyre, Svein Flåtten, til DN.no.

Flåtten er svært kritisk til stortingspolitikerne fra Ap og SV som i dagens VG råder næringsminister Trond Giske (Ap) til å kjøpe Orklas eierandel i solenergiselskapet Rec.

Les mer: - Staten bør ta over REC

- Dette har sitt utspring i at noen lokale representanter ønsker å beskytte lokale arbeidsplasser. Det er det som ligger bak. Jeg håper inderlig at Trond Giske ikke driver den typen aktiv næringspolitikk. Det vil ikke være heldig, sier Flåtten.

Stein Erik Hagen, som er styreleder og storaksjonær i Orkla, har de siste dagene signalisert at selskapet kan komme til å kvitte seg med aksjeposten på nær 40 prosent i Rec.

- Rec vil passe godt inn i det statlige eierskapet. Det er en spennende og fremtidsrettet bedrift av den typen vi trenger i Norge, sier Terje Lien Aasland (Ap), som leder Stortingets næringskomité til VG.

Frykter ikke utenlandsk eierskap
Flåtten tror imidlertid at Ap- og SV-poltikerne som uttaler seg om saken ikke har noen annen agenda enn at de ønsker å ta vare på arbeidsplassene i de stedene de kommer fra.

- Som næringspolitiker er jeg litt overrasket over at lederen i næringskomiteen ikke legger an et noe større perspektiv enn det, sier Flåtten.

Høyre-politikeren er ikke spesielt bekymret for at det eventuelt blir en utenlandsk storaksjonær i selskapet.

- Jeg tror vi må kunne risikere at det kommer utlendinger som kan kjøpe. Dette er en interessant industri rundt om i verden. Rec bygger opp virksomheten veldig mange andre steder i verden. Men på den annen side vil jeg tro at man fortsatt bruker en del av miljøene i Norge dersom det skulle bli utenlandske eiere.

Slipper formuesskatt
Han mener det fort kan bli en utenlandsk investor som til slutt overtar Rec-aksjene og viser til det han mener er et konkurransefortrinn for utenlandske investorer som ønsker å investere i Norge.

- De slipper å betale formuesskatt på sitt eierskap, mens norske eiere må betale formuesskatt på sitt eierskap. Det kan jo disse arbeiderpartirepresentantene tenke litt på i sommervarmen, sier Flåtten.

Istedet for å lete etter nye oppkjøpskandidater, mener Høyre-politikeren at staten bør selge seg ned i selskaper der den allerede er inne som storeier. Og han tror heller ikke at næringsminister Trond Giske (Ap) nødvendigvis ser det som noe mål at staten skal kjøpe Rec-aksjene.

- Jeg oppfatter at næringsministeren ikke har noe katolsk forhold til hverken det ene eller det andre. Jeg tror han har sagt at han kjøper når det er riktig og selger når det er riktig. Jeg synes generelt det er riktig å selge mer. Og jeg synes ihvertfall ikke det er riktig å kjøpe Rec, sier Flåtten.

- Fullstendig katastrofe
Etter en eventyrlig kursutvikling det første året etter børsnoteringen i 2006, har Rec-aksjen falt hele 92 prosent fra toppen høsten 2007 og frem til i dag. Flåtten har imidlertid liten tro på at staten dermed kan sikre seg et industrieventyr på billigsalg. Solenergibransjen er fortsatt en svært ung bransje der etterspørselen i stor grad er avhengig av statlige subsidier.

- Staten har vel historisk vist seg til å ikke være så flink til å plukke billige aksjer. Hvis staten skal kjøpe så bør det være andre grunner som ligger bak, sier Høyre-representanten.

Han mener hensyn til hovedkontor i Norge og naturressurser kan være argumenter for statlig eierskap.

- Men det å plukke "rimelige" aksjer på børsen vil jeg advare mot, sier Flåtten.

Og han mener det er verdt å minne om hva som kunne vært en realitet dersom staten hadde gått inn som eier for noen år siden.

- Hadde skattepengene på et tidligere tidspunkt hadde blitt brukt til å kjøpe Rec, så hadde det vært fullstendig katastrofe, fastslår Flåtten.

Staten på laget
Stein Erik Hagen har tidligere ivret for at staten bør gå inn som storeier i flere norske selskaper.

- Vi har jo mange beviser på at staten har gjort en veldig god jobb som eier, for eksempel i Hydro og Telenor. Nå har den også signalisert deltagelse i en storemisjon i Yara, og det synes jeg er veldig bra. Men den kan bidra enda mer, sa Hagen i et intervju med Dagens Næringsliv i mars i år.

Les mer: Hagen vil ha staten som storeier

Solenergiselskapet Rec legger frem resultater fra årets andre kvartal 20. juli. Analytiker Peter Rothausen i Danske Bank tror på en positiv overraskelse fra solenergigiganten.

Les også: Venter positiv bombe fra børstaper

Det har ikke lyktes DN.no å få en kommentar fra Trond Giske.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.