Da Lean Startups frontfigur, Eric Ries, besøkte Oslo mandag, benyttet student og gründer Fabrice Sumuni (23) anledningen til å spørre ham om forretningsideen sin – et verktøy som hjelper frivillige fotballag å koordinere treninger og å legge inn konkrete læringsmål.

Ries begynte svaret sitt slik:

– Ikke for å dømme ideen din nord og ned, men...,

Deretter fulgte rekke kritiske innvendinger foran en større gruppe tilskuere.

Intervju med Eric Ries: – Vi kommer til å se tilbake på dagens måte å lede på som latterlig og tullete

Bedre «enn å villede deg selv»

Kritikken var Sumuni  – kanskje overaskende – godt fornøyd med.

– Han var ganske så ærlig. Men det er greia med Lean Startup. På den måten kan du endre retning raskt heller enn å villede deg selv. Det er bedre med ærlig, da kan jeg lage noe som er bedre.

– Du likte å få kritikk?

Nawras Skhmot (helt til høyre) og Vegard Jørmeland (nummer to fra høyre, fremst) har startet en egen studiesirkel for Lean Startup-interesserte i Stavanger.
Nawras Skhmot (helt til høyre) og Vegard Jørmeland (nummer to fra høyre, fremst) har startet en egen studiesirkel for Lean Startup-interesserte i Stavanger. (Foto: Gunnar Lier)
– Ja, det tar tid å vende seg til tankegangen, men å være i et felleskap med folk som har gjort det før lærer deg hvorfor det er viktig.

Startet studiesirkel i Stavanger

Felleskapet Sumuni snakker om er egne studiesirkler for Lean Startup-tilhengere.

Sumuni studerer i Stavanger, hvor seriegründerne Vegard Jørmeland (28) og Nawras Skhmot (27) ifjor startet Lean Startup Circle Stavanger.

– Vi hadde 200 påmeldte på vårt første arrangement. På et gjennomsnittlig møte kommer det omtrent 50, forteller Jørmeland.

Og fortsetter:

– Skiftet mot entreprenørskap er enormt i Stavanger. På hvert møte er det alltid omtrent 20 nye ansikter. Flertallet av dem er folk som har mistet jobben, har lyst til å starte noe nytt, men sitter med den tradisjonelle bedriftstankegangen, sier Jørmeland

Les om nordmannen som har laget et eget Lean-brettspill.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.