Oljeselskapet Statoil spår noe høyere oljepriser neste år, ettersom selskapet forventer at den globale etterspørselen kommer til å ta seg opp etter to år med fall.

- Et noe strammere marked neste år indikerer noe høyere oljepriser enn i år, sa leder for markedsanalyse Sandrine Tørstad i selskapet på et oljemarkedsseminar mandag, ifølge Bloomberg News.

Oljeprisen kan tynges
Statoil venter imidlertid bare en vekst i oljeetterspørselen på rundt 1,1 millioner fat dagen i 2010, sammenlignet med et fall på rundt 1,5 millioner fat dagen i 2009.

- Vi er nok ikke like bullish som mange andre med tanke på oljeetterspørselen, unntatt Opec, sier Tørstad.

Statoil ligger nemlig stort sett under estimatene fra de største organisasjonene i oljebransjen.

Pira Energy Group spår en vekst på 1,75 millioner fat, det amerikanske energidepartementet DOE 1,26 millioner fat, det internasjonale energibyrået IEA 1,47 millioner fat og Opec 0,75 millioner fat.

Hun tror derfor oljeprisen kan tynges noe i første halvår 2010, men ser en bedring i andre halvår.

- Vår bekymring for neste år er hvordan økonomien kommer til å reagere når myndighetene trekker tilbake tiltakspakkene og hvor raskt de gjør det, sier Tørstad, ifølge Bloomberg News.

Ingen endring
Statoil venter ikke noen endring i Opec-kvotene på møtet tirsdag. En av grunnene er at det er et overheng av destillatlagre på land og til havs.

- Vi venter ikke en endring på Opec-møtet i morgen. Vi har et lageroverheng som burde bekymre Opec, sier Tørstad.

Selskapet venter at overhenget på destillatmarkedet kommer å vedvare inn i første halvår 2010.

Turbulent periode i vente
Samtidig spår oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea en turbulent slutt på 2009 og en usikker start på 2010 i oljemarkedet.

- Endring i sentimentet, mindre likviditet i markedet i juleuken, lukking av posisjoner før årsslutt og reindeksering av råvareindekser i januar kan skape kortsiktig turbulens, skriver hun i en oppdatering.

70-80 dollar fatet
Ifølge de største oljehandelshusene i verden kommer oljeprisen til å holde seg i intervallet 70-80 dollar fatet i første halvdel av 2010, da etterspørselsveksten er mer dempet enn ventet, ifølge Financial Times.

Les også: Slik blir oljeprisen i 2010

- Fundamentalene støtter ikke de nåværende prisene, mener finansdirektør Pierre Lorinet i Trafigura.

Daniel Jaeggi i Mercuria er imidlertid noe mer optimistisk. Han tror verdensøkonomien bedrer seg i andre halvår 2010, og vil bidra til et løft i oljeprisen.

Jaeggi ser sterk etterspørsel i land som Kina og India, men advarer om at etterspørselsveksten i industrilandene vil være svak.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.