Veksten i norsk økonomi var svært mye svakere enn ventet i årets andre kvartal, viser nasjonalregnskapstall som SSB la frem tirsdag.

Veksten i norsk fastlandsøkonomi var på 0,2 prosent i kvartalet fra foregående kvartal, mens det på forhånd var ventet en vekst på 0,6 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

- Tallene var overraskende svake. Det er tjenesteproduksjon som svikter og det er svak vekst i forbruket, sier senioranalytiker Erik Bruce i Nordea til DN.no etter tallene.

Han sa til DN.no for en halvannen uke siden at et rentekutt var helt utelukket i september, etter et voldsomt hopp i kjerneinflasjonen.

Les også: - Nå er rentekutt helt utelukket

Tror rentekutt fortsatt er utelukket
- Er rentekutt fortsatt helt utelukket?

- Det kommer helt an på inflasjonstallet 10. september. Ligger inflasjonen fortsatt et halvt prosentpoeng over Norges Banks anslag vil jeg fortsatt si at rentekutt er utelukket. Men svak BNP, alt annet likt, skal jo gi lavere renter. Det er ikke tvil om at det skaper mer usikkerhet foran septembermøtet enn jeg hadde trodd, sier han.

Den norske kronen svekket seg markert etter tallene, og gikk rundt ti øre svakere mot euroen. Prisen på en euro ligger nå nesten på åtte kroner.

- Kronen trekker bildet den andre veien enn BNP-tallene. At dette gjør at kronen vil trekke svak fremover, tilsier det en høyere rentebane, sier han, og legger til:

- Men hovedbildet er at kronen har vært på den svake siden av Norges Banks anslag, og det tilsier en oppjustering av rentebanen. Det, sammen med inflasjonstallene, gjør at jeg ikke tror at det svake BNP-tallet er nok til å endre det bildet.

- Ble nok litt overrasket
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets tror heller ikke Norges Bank vil være spesielt komfortabel med å kutte renten på møtet i september.

- Hvis vi ikke hadde fått noen overraskelser på inflasjon og på krone, så ville bnp-tallene vært en klar indikasjon på rentekutt. Nå tror jeg de ikke vil være så komfortable med å kutte renten når inflasjonen ligger godt under en prosentenhet fra målet og kronen har svekket seg såpass mye, sier Aamdal til DN.no.

- Hva tenker de i Norges Bank om bnp-tallet?

- De ble nok litt overrasket, de også. Og de stiller seg det samme spørsmålet som oss: Var dette litt tilfeldig eller er det slik at vi ser et mer varig omslag. De har hatt en prognose så langt om at veksten skal komme opp igjen, men det kan være at disse tallene gjør dem litt mer bekymret for det, sier Aamdal.

Les også: Norge går svakere enn ventet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.