Sentralbanksjef Jean-Claude Trichet i Den europeiske sentralbanken (ESB) sier at det er feil å undervurdere den politiske viljen i Europa, og viser til at prosessene er annerledes enn i USA. Han tror ikke stramme statsbudsjetter truer veksten.

Det sier han i et intervju publisert på sentralbankens nettsider tirsdag.

Mangel på tillit
På spørsmål om markedet underestimerer den politiske viljen i EU svarer Trichet:

- Det er en tendens blant noen investorer og markedsaktører til å undervurdere Europas evner til å ta sterke avgjørelser. I deres forsvar, vil jeg simpelthen si at den institusjonelle strukturen i Europa er veldig forskjellig fra den de er vant til, særlig sammenlignet med den andre siden av Atlanterhavet. Beslutningsprosessene er ikke de samme. Men det vil være feil å undervurdere Europa generelt, og spesielt euroområdet.

Han sier videre at det er feil å tro at "nøysomme" statsbudsjetter er en trussel til vekst og jobbvekst.

- Slik det er nå er det største problemet mangel på tillit blant husholdningene, selskapene, sparere og investorer som føler at finanspolitikkene ikke er opprettholdbare. I flere økonomier er denne mangelen på tillit det som truer en oppgang. Land som fører en nøysom politikk fører til en troverdighet i deres finanspolitikk og skaper tillit, vekst og nye jobber, avslutter Trichet.

Les også: Estland med i eurosonen fra 2011
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.