Terra-skandalen har nådd et foreløpig klimaks etter at Kredittilsynet igår varslet meglerhuset Terra Securities om at konsesjonen trekkes tilbake.

Terra har svært lite inntektsgrunnlag uten konsesjon, og dermed ingen mulighet til å dekke kommunenes tap, og har begjært selskapet konkurs.

Jo Rodin, partner i advokatfirmaet Thommessen tror ikke kommunene kommer langt i å stille eventuelle erstatningskrav oppover i Terra-systemet.

- Det er vanskelig å si hva som skjer nå. Når Terra Securities begjærer oppbud har kraftkommunene mistet ett rettssubjekt som de kan holde ansvarlig, sier Rodin til DN.no.

-De rammede kommunene kan nå melde et krav i boet, men fører, som vi vet, ofte til lite uttelling.

- Kan kommunene rette kravet mot morselskapet, Terra Gruppen?

- I norsk rett er det vanskelig med slike ansvarsgjennombrudd, det at kreditorer gjør krav gjeldende mot et selskaps aksjonærer. For et aksjeselskap er et rettssubjekt i seg selv.

Han tror ikke Terra-konkursen vil påvirke kommunenes investeringer eller forhold til Citybank.

- Oppsiden og nedsiden i selve investeringen vi være upåvirket, og jeg vil tro at dette ikke påvirker forholdet til Citygroup, sier han.

DN.no kommer tilbake med mer i Terra-saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.