Statsminister Jens Stoltenberg sto ikke ved Åslaug Hagas side da hun torsdag trakk seg både som olje- og energiminister og partileder i Senterpartiet.

Les om Hagas avskjedstale: Haga går av

Istedet innkalte Stoltenberg til en egen pressekonferanse torsdag formiddag.

- Ikke noe annet valg
Ingen mennesker er uerstattlige, alle kan erstattes, sa Stoltenberg på pressekonferansen.

- Når helsa svikter, har man grunnleggende sett ikke noe annet valg. Åslaug har i mange år vært en markant og tydelig politiker. Jeg har hatt stor glede av å samarbeide med henne, sa han på pressekonferansen.

På spørsmål om han hadde rådgitt henne, svarte Stoltenberg.

- Hun ber selv om å få gå av av helsemessige årsaker. Samtidig har vi selvfølgelig snakket om dette, og drøftet spørsmålet om hun skulle gå av gjennom helgen. Det er to ting som har vært viktig for meg. Det ene er å ha respekt for hennes helsetilstand og ikke gjøre det verre. Det andre er at hun får avklart spørsmålene rundt de bygge- og ligningstekniske spørsmålene.

Han fikk også spørsmålet om hun kunne ha fortsatt i stillingen dersom hun selv ønsket det, og det mente han var et hypotetisk spørsmål.

Raskt bytte
- Det har vært mye oppmerksomhet rundt hennes private forhold knyttet til skatt, et stabbur, en brygge. Det jeg har vært opptatt av siden det ble kjent, er at alle fakta kommer på bordet og at det blir ryddet opp i, sa Stoltenberg og la til at Haga selv har lovet at så skal bli gjort.

Hagas erstatter blir utnevnt i statsråd imorgen fredag.

- Vi vil utnevner ny energiminister imorgen, det blir en minister fra Senterpartiet, men det vil vi redegjøre for imorgen, sa Stoltenberg.

Kandidatene
En sentrale kandidat kan være Lars Peder Brekk som er konstituert partileder. Partilederne i Sp har tradisjonelt hatt statsrådroller når partiet har vært i regjering, og den raske utnevnelsen kan tyde på at Stoltenberg velger en sentral person.

Tidligere olje- og energiminister Marit Arnstad kan også være en kandidat, hun arbeider for tiden i advokatfirmaet Schjødt i Trondheim. Senterpartiets Odd Roger Enoksen gikk av som olje- og energiminister i september ifjor, på grunn av en krevende familiesituasjon. Enoksen flyttet hjem til Andøya.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.