Morten Angelil inntok i dag vitneboksen i Oslo tingrett for å vitne i straffesaken Økokrim har anlagt mot hans far. Morten Angelil erstattet opprinnelig sin far som konsernsjef i Eltek i 2000 og var selskapets toppsjef frem til han selv ble varetektsfengslet, siktet for innsidehandel i 2008. Han er selv siktet for å ha handlet Eltek-aksjer etter at styret hadde gitt administrasjonen fullmakt til å fullføre oppkjøpet av det tyske selskapet Voigt & Haeffner, et oppkjøp som også utgjør en del av tiltalen mot hans far.

Olje og vann
På spørsmål fra aktor om hvorvidt han og faren privat diskuterte Eltek og saker som angikk selskapet, beskrev Morten Angelil en temperamentsfylt far-sønnrelasjon.

- Som regel når vi diskuterte Eltek så gikk det alltid bare ett minutt og så diskuterte vi så busta føyk. Vi var som olje og vann.

- Min personlige oppfatning er at Voigt & Haeffner ikke inneholdt innsideinformasjon. Det var også sånn det ble håndtert internt, sa den tidligere konsernsjefen da han skulle redegjøre for hva som hadde skjedd sommeren 2003.

Ikke stort nok
Han mente det på ingen måte var noen selvfølge at markedet skulle ta imot oppkjøpet med åpne armer.

- Det var ikke godt å vite. Det står at selskapet tapte penger. Vi var ganske bekymret for at markedet ville ta denne meldingen på en negativ måte, sa Morten Angelil med referanse til børsmeldingen da oppkjøpet ble kjent i september. Da hadde styret flere måneder i forveien godkjent kjøpet av et selskap som tilførte omsetning, men som slet med lønnsomheten.

Angelil beskrev et styre som var splittet i synet på oppkjøpet og sa at største aksjonær - en amerikaner - ikke var positiv. Likevel ble oppkjøpet vedtatt på et styremøte i juni, og ledelsen trengte ingen ytterligere fullmakter for å gjennomføre forhandlingene med selgeren.

Markedsføring - ikke meldepliktig
Morten Angelil sa han anså oppkjøpet som så lite at det ikke var meldepliktig. Likevel ble oppkjøpet meldt inn til børsen. Men det hadde helt andre årsaker enn at det var meldepliktig i sin natur, mente Angelil.

- Veldig ofte har selskaper også brukt børsmeldinger som markedsføring for selskapet. Eltek har sendt børsmeldinger som egentlig ikke er kurssenstitive. De fleste. Små transaksjoner. Kontrakter for eksempel, la han til.

Han mente at også oppkjøp av selskaper ikke nødvendigvis er meldepliktig.



- Vi har solgt og kjøpt selskaper som har vært håndtert slik at vi ikke regner at det er kurssensitivt. De oppkjøpene vi har ment er kurssensitive er håndtert på en annen måte, forklarte Angelil.

- Hadde ment jeg var innsider hadde det vært håndtert mye nøyere. Vi førte ikke innsidelister, kunne han fortelle retten.

Angelil mener det er vesentlig for saken at styret, på samme møte som det ga fullmakt, også vedtok en emisjon. I forbindelse med emisjonen undertegnet styrets medlemmer og Morten Angelil på at de ikke satt på innsideinformasjon. Disse dokumentene kom fra meglerhuset Enskilda, som var selskapets rådgiver både i oppkjøpet og i emisjonen.

- To dokumenter har vi signert på at vi ikke sitter med innsideinformasjon, sa Angelil.

Mens Økokrim legger til grunn at beslutningen om å kjøpe det tyske selskapet ble tatt 10. juli, fastholder Morten Angelil at det var på styremøtet 13. juni at fullmakten ble gitt.

Han mener oppkjøpsprisen på selskapet, 3,5 millioner euro (27 millioner kroner med dagens kurs), er med på å underbygge påstanden om at dette ikke var et meldepliktig oppkjøp.

- Det var 2,5 prosent av børsverdien på Eltek på dette tidspunktet. Det ville være belastende for regnskapet til Eltek. Eiendelene var under fem prosent av Eltek sine, oppsummerte Morten Angelil.

Fem meter graf
Samme dagen som oppkjøpet ble meldt gjennom børsens meldingsssystem steg Eltek-aksjen 6,6 prosent. Den tidligere konsernsjefen mente dette var innenfor den normale volatiliteten til Eltek-aksjen. For å underbygge dette trakk han frem en stor bunke ark.

- Jeg har fått laget en graf, den er fem meter lang så jeg trenger litt hjelp, sa Angelil mens han foldet ut grafen som viste Elteks-kursendringer fra dag til dag i perioden fra 1998 til 2003. I følge Morten Angelils oppsummering har aksjen beveget seg mer enn 6,6 prosent opp eller ned hver femte børsdag, selv når det ikke har kommet børsmeldinger fra selskapet.

- Den beveget seg mer enn seks prosent hver femte dag uten børsmelding. Den var børsvinner uten melding. Den var blant de mest volatile aksjene på børsen på den tiden, sa han mens han lot fingeren gå over grafen og pekte på toppene:

- De aller fleste er uten børsmelding. Ti, tjue, tredve prosent opp.

Morten Angelil benyttet også anledningen til å refse etterforskningen i saken mot han selv.

- Jeg er siktet for innsidehandel for akkurat denne transaksjonen. Jeg ble satt i varetekt i åtte uker i 2008, først for at politiet skulle drive etterforskning om denne handelen. Så vidt jeg vet er det ingen klausulerte handler. Ingen er blitt stilt spørsmål rundt denne transaksjonen, hverken styremedlemmer eller rådgivere, fremholdt han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.