EU har fortsatt store problemer med å få på plass en andre krisepakke til gjeldstyngede Hellas. Samtidig begynner markedet å bli urolig for situasjonen i Italia.

Derfor skal president Herman van Rompuy EU-rådet ha innkalt flere av de øverste lederne av EU-organene til et hastemøte i Brüssel mandag.

Sentralbanksjef Jean-Claude Trichet i ECB, leder Jean-Claude Junker i eurosonens finansministerråd Eurogroup, økonomikommisær Olli Rehn og EU kommisjonens president Jose Manuel Barroso skal være blant toppene som er invitert til møtet.

Det er nyhetsbyrået Reuters som melder om møtet søndag, og byrået skal ha opplysningene fra tre ulike kilder i EU-systemet.

Det er ventet at møtet blant annet vil handle om forsøket på å få med banker og andre privateide institusjoner på en ny krisepakke til Hellas. I tillegg vil gjeldssituasjonen i Italia for første gang bli en del av de offsielle diskusjonene etter at det ble solgt unna store menger italienske gjeldspapirer fredag.

Senere på dagen skal eurosonens finansministre diskutere situasjonen i Hellas og resultatene av stresstestene av europeiske banker, som etter planen legges frem fredag.

Mislighold
Europas ledere er for førte gang forebredt til å akseptere at Hellas misligholder noe av landets gjeld, skriver Financial Times.

Den nye strategien kan komme til å inneholde en lavere rente på nødlån og et bredt tilbakekjøpsprogram.

Det kan også føre til en skrinlegging av den franskstøttede planen for at banker skal rullere gresk gjeld.

"Hovedmålet er å redusere gjeldsbyrden til Hellas både gjennom handlinger i privat og offentlig sektor", sier en EU-kilde involvert i samtalene til FT.

Kildene peker på at samtalene rundt den nye strategien er på et tidlig stadium, og at detaljer ikke ventes før sent i sommer.

EU-kilder sier det er støtte til den nye strategien blant myndighetene. Planen, som opprinnelig ble foreslått av tyske investorer inklusive Deutsche Bank, kan føre til et tilbakekjøp av inntil ti prosent av Hellas' utestående papirer i markedet.

Det forblir imidlertid uklart hvordan et slikt tilbakekjøp skal finansiere.

Les også: Finland nekter å redde flere EU-land økonomisk

<b>Frykten for at den greske krisen skal spre seg øker</b>

<b>EU tror resesjonen i Hellas blir lengre</b>

<b>Hellas kan bli kastet ut i ny krise</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.