- Den siste kronen DnB Nor lånte inn nå, med pant i indrefileten av norsk sikkerhet - boliglån - ble gitt til det som tilsvarer fire prosent rente. Det er ganske mange banker som tilbyr utlån for mindre enn fire prosent, sier Pål Ringholm analysesjef for kredittobligasjoner i First Securities.

I dag skriver Financial Times at store europeiske banker heller vil krympe enn å hente inn egenkapital i markedet. Bakgrunnen er de nye, strengere kravene til bankenes egenkapital, og metoden de velger innebærer å holde på pengene, heller enn å låne ut. Det vil føre til en tørke i banklånemarkedet, og bankene advarer:

Les mer: Storbanker vil heller krympe enn hente inn dyr kapital

Reell trussel
Pål Ringholm mener de euopeiske bankenes advarsel er reell, og at man allerede kan se klare tegn til dette i markedet.

- For det første er det blitt dyrt for bankene å hente egenkapital. For det andre har den europeiske banksjefen tatt ferie, eller i alle fall sluttet å låne ut penger. De har allerede valgt en strategi der de holder på mer penger enn de gjorde på vårparten, sier Ringholm.

Han tror ikke advarslene vil føre til at EU lemper på det varslede egenkapitalkravet.

- Det er preserende for EU å vise handlekraft, poengterer han.

For Norge og norske privat- og bedriftskunder er virkningen der allerede, og kan bli tydeligere.

- Rentene på boliglån er allerede satt opp en gang og det kan fort komme en runde til, sier Ringholm. Likevel må et halvt prosentpoeng høyere rente regnes som liten effekt.

- Man må tro at de fleste klarer en slik renteøkning.

Bedriftslån presses mest
- Er det ventet like svak effekt på bedriftslån?

- De største bankene har vært "flinkere" til å sette opp renten på bedriftslån enn boliglån. Det vidunderlige ved å være boliglånskunde i Norge er at det er 130 banker som ønsker å låne deg penger. Med en befolkning på fem millioner blir det mye konkurranse, sier han.

- Kan det også bli vanskeligere å få lån?

- Vi må skille mellom volum og kostnad. I Sør-Europa er det snakk om volum, fordi de er usikre på om de får tak i penger. I Sverige og Norge er det mer snakk om pris. Den norske banksjefen er ikke skremt nok til å redusere utlån - ennå, sier Ringholm.

Han mener FT-artikkelen i dag poengterer noe velkjent, men viktig, nemlig at det europeiske bedriftsmarkedet er langt mer avhengig av bankene enn de amerikanske. Mens det finnes et bredt obligasjonsmarked i USA, er mer enn 80 prosent av europeiske bedrifter avhengige av bankene.

- Når det er sagt så har ikke Europa annet valg enn å velge å verne seg mot solvenskrise. Det er to mekanismer for å oppnå det: Du kan finansiere land du håper er solvente, som er Italia og Spania, og du kan oppkapitalisere bankene for å kunne ta tapet fra de tre små griser, eller i alle fall en eller to av dem, sier Ringholm.

Les også:
- Jeg tror Barrosos plan vil falle

Stressproblemer for spanske banker (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.