Den 20. august 1996 sto det mye omtalte innlegget på trykk i Dagens Næringsliv. I motsetning til hva mange tror, var det ikke en journalist i avisen som kom med den bastante spådommen. Det var derimot et leserinnlegg på debatt-sidene i avisen.

Forfatteren av "Internett en flopp!" var Leif Osvold. Han har i årevis vært en engasjert avisleser og skrevet utallige innlegg i avisenes debattspalter med meninger om mange temaer.

- Vil dø ut
I den famøse kronikken går Osvold hardt ut mot spådommene om at internett noengang vil dominere dagliglivet. Han presenterer istedet sin egen teori: "Internett er en flopp; det vil si en "motegreie" som kommer til å dø ut om et par år" , skrev han i kronikken.

Han begrunnet internetts død med tre årsaker. Men det som dengang kanskje ga gjenklang hos noen lesere, får de fleste til å trekke på smilebåndet i dag: (...)"ingen av aktørene på nettet vil tjene penger på å legge seg der med sine tilbud", "privat bruk av nettet vil være marginalt" , "og mengden av informasjon på nettet vil bli så enorm at det vil skape frustrerende store søkeproblemer, og dermed frafall av brukere".

Gjentok spådommen
Osvold ga seg ikke med det, temaet ble også omtalt i et nytt leserbrev to år senere.

I 1998 hevdet han at spådommen nå viste seg å være riktig.

"Det er ganske naturlig at bruken av internett nå har stagnert og begynner å synke. Jeg har spådd dette for lenge siden, som eneste person i Norge, og blitt ledd av. Den første nysgjerrigheten har nå lagt seg, og folk er blitt lei av å lete mer eller mindre formålsløst på nettet ", skrev Osvold da.

Dagens Næringslivs arkiver viser at innlegget raskt ble fulgt opp av andre leserbrev som tilbakeviste at nettbruken stagnerte.

Aldri folkemedium
Og den engasjerte debattanten fortsatte året etter. I 1999 kom han på trykk med flere dystre spådommer om internett.

"Spådommene om at nettet vil bli like alment brukt som øvrige medier har mistet sin troverdighet", skrev Osvold og la til at internett aldri vil bli et "folkemedium".

Føler seg uthengt
Osvold forteller til dn.no at han hørt om mailen som i disse dager går som en farsott på nettet og at han føler seg hengt ut. Han ønsker bare å gi én kommentar til dn.no:

- Min eneste kommentar er at jeg tok grundig feil den gangen, sier Osvold til dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.