Etter flere svake år har fondsforvaltere igjen begynt å dra fordel av at markedet anser aksjer som en attraktiv investering.

- Betydelig underpriset
Godt hjulpet av fjorårets børsoppgang, og en sterk start på året, har det også fått investorene til å revurdere olje- og gassektoren, ifølge Investeringsdirektør Richard Hulf i London-baserte Artemis. Han tror vi står overfor et vendepunkt.

- Til og med generalister har begynt å se på hva som er undervurdert for øyeblikket, og energisektoren er betydelig undervurdert, sier han til DN.no.

Hulf er invitert til Norsk Petroleumsforenings årlige oljefinansieringsseminar på idylliske Lysebu torsdag der han noen minutter i forveien har tatt for seg bransjeutfordringer fra en internasjonal investors ståsted.










Hulf venter et rush av tilsvarende transaksjoner i andre halvår etter hvert som selskapene blir mer komfortable med makroutsiktene, og man får større tillit til den europeiske energipolitikken.

- Frem til verdiene begynner å stige så vil vi trolig se et rush av oppkjøp i år. Dette betyr er at vi er på bunnen av sykelen når det gjelder verdsettelse, fastslår han.

- Ikke bare oljeprisene
Investoren tror oljeprisen kommer til å være volatil fremover, men innenfor et mer stabilt intervall.

Det danner grunnlaget for å se på energisektoren på en ny måte, og denne gang «ikke bare fordi oljeprisene går opp», men fordi man klarer å skille mellom taperne og vinnerne, påpeker han.

- Vi trenger å få folk til å forstå at det er gode selskaper i denne sektoren som er støttet av gode makroutsikter, sier han.

Investoren er eksponert i energiselskaper verden over samt i mer nærliggende selskaper som Statoil, Det norske og Lundin. Som spesialist og utdannet petroleumsgeolog, har han også bedre forutsetninger enn mange.

Etterlyser kunnskap
Hans budskap er at flere må ta sektoren på alvor, og at det ikke bare dreier seg om oljepriser. Han mener det ikke er nok kunnskap blant investorene.

- Som spesialister blir vi frustrert av at andre ikke ser verden slik vi ser den. Det har imidlertid skjedd en endring etter at oljeprisen har vært 110 dollar fatet de siste årene. Mange lurer på hvor alle disse pengene går og hvordan man kan få en del av dem, sier han til DN.no.

Sektoren er imidlertid farget av å ha vært igjennom en tid der oljeprisen har doblet seg, og der selskaper uten finansiell styrke har blitt tillatt å prøve seg, påpeker Hulf.

- Brente barn
Mange har også mislyktes fordi man har manglet kompetansen og potensialet som må til for å produsere.

- Jeg tror investorene nå er som brente barn, de skyr ilden. Selskapene har sagt alt dette før og de sa de ville finne olje, mens investorene ikke lyttet nøye nok når suksess var det som var i fokus. Jo, de sa at det var ti prosent sjanse for suksess, og at det trolig ikke ville fungere, men de gikk konk - så hvorfor skal man gjøre det igjen?, sier han.

Det som må til er en utdanningsprosess, og den har startet, ifølge Hulf.

Det er også en enorm mengde data der ute som gjør en i stand til å finne ut hvor produksjonen vil være lenge før man kommer der, men markedet ser ikke lenger enn sin egen nese, ifølge investoren.

Må håndtere risiko
Samtidig mener han at selskaper som ikke har en sterk partner i sine lisenser, og som kan bistå i utvikling frem til produksjon, neppe vil fange investorenes interesse. Investorene må kunne tro på selskapet, og at «noe kommer opp fra bakken».

Inntrykket av at oljebranjen «skyter fra hoften» må derfor vekk, understreker han.

- Du må gå tilbake til investorene og fortelle at du har en portefølje av funnmuligheter og at man har en partner "som Chevron", som vil utvikle feltet når man har funnet. Du må ha en mer fornuftig, balansert porteføljetilnærming. Det er slik vi alle som håndterer risiko håndterer vår portefølje, forklarer Hulf.

- Hvem bryr seg?
Han finner det også urovekkende at flere selskaper heller ikke har faste ansatte, men leier inn personnel fra underleverandører.

- Det er svært kortsiktig, og vi må se en større forpliktelse fra olje- og gassektoren. Vi må se permanent bemanning, permanente planer og et «vi er her for å bli, og for å tjene penger for oss og for dere», sier han.

- Det spiller ingen rolle om oljeprisen kommer til å doble seg over det neste året, hvem bryr seg? Det var det gamle, det nye er å ta sektoren på alvor. Og den trenger å bli tatt på alvor fordi bare se på hvor oljeprisen er, og der vil den holde seg i lang tid, tror vi.

Les også:

<b>- Norge. Et land helt uten problemer</b>

<b>- Vi har trodd at vi har vært uovervinnelige</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.