DNtv kommer også med videointervju med Terrence Odean senere torsdag. Følg med!

- En investors verste fiende er seg selv.

Professor Terrance Odean ved University of California, Berkley, er tilstede på Skagens Nyttårskonferanse for å snakke om hvordan de individuelle investorene oppfører seg i markedet.

Han mener at de stort sett feiler.

- For å forstå finans må man forstå sannsynlighet, og det er ikke noe man forstår intutivt, sier han.

Ifølge professoren tror de fleste investorene at markedet er som rulett, at det ene utfallet er like sannsynlig som det andre. Men han mener selv at markedet er mer som poker, der de som har erf#229 og kunnskap kommer til å ende opp med å tjene mer og tape mindre enn de mindre erfarne investorene.

Man kan redusere risikoen
Han mener at en av de største feilene investorene gjør er å underdiversifisere porteføljen sin.l

- Her kan man faktisk redusere risikoen, uten å redusere forventet avkastning, sier han.

Han sier at de fleste individuelle investorene eier typisk tre til fire aksjer, og at de fleste ikke forstår hvorfor det er viktig å ha en diversifisert portefølje.

Men det som imidlertid knekker flest investorer, er for stor selvsikkerhet.

- De fleste av oss føler at vi er bedre enn snittet. Så hva skjer når investorene tror at de vet mer enn andre og at de tror de vet mer enn de gjør? Jo, de trader mer, volatiliteten stiger og de taper mer penger, sier han.

Han mener at dette i stor grad gjelder menn, og single menn spesielt.

- Menn har mye større selvtillit. Og de trader 45 prosent mer enn kvinner. Single menn trader 67 prosent mer, sier han.

Traderne taper
Ifølge undersøkelser professoren har gjort, kommer det frem at de fleste investorene som trader mye, gjorde det svakere enn de ville gjort dersom de hadde hatt en kjøp og hold-strategi. Samtidig gjorde menn det ett prosentpoeng dårligere enn kvinner, og single menn 1,4 prosentpoeng dårligere.

En annen fallgruve er at man tror at man vet mer med mer informasjon. Det kommer mest sannsynlig til at investoren får for høy selvtillit.

- Mer informasjon trenger ikke nødvendigvis å hjelpe deg. Unge investorer spesielt kan få altfor høy selvtillit, sier han.

Han advarer også mot at netthandel får investoren til å føle seg mer i kontroll enn han er.

- Mennesker føler at når de er personlig involvert, så vil utfallet bli bedre. Når man ser på reklame for netthandel i aksjer, understrekes hele tiden denne graden av kontroll.

Kommer i trøbbel
Ifølge Odean er det fire ganger så sannsynlig at man selger en aksje man har tjent penger på, som å selge en aksje man har tapt på. Det er ikke nødvendigvis så smart.

- Det føles godt å selge med gevinst, men ikke å selge med tap, sier han.

Samtidig har folk en tendens til å kjøpe aksjer de ønsker at de hadde kjøpt ifjor.

- Jeg tror at mange investorer ser på markedet som mer deterministisk enn det er, man tenker at det skjer igjen - og det kan føre til at de kommer i trøbbel, sier han.

Han advarer sterkt mot å tro at trading er noe alle kan drive med - og at man ihvertfall ikke skal drive med det som underholdning.

- Man burde investere for å tjene penger, ikke som underholdning, avslutter han.

Se også videointervju med Niall Ferguson om utviklingen i Kina:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.