Problemene har tårnet seg opp for det islandske bankvesenet i takt med den internasjonale kredittkrisens stadig økende omfang. Med skyhøy inflasjon og en rente på 15 prosent har Island etablert seg som et verstingland i Norden, om ikke i verden.

Og kritikken har ikke latt vente på seg. Sist ute er den anerkjente avisen Financial Times som i en rekke artikler denne uken har satt søkelyset på den islandske økonomien.

Gjeldsfinansiert boom
Island opplevde en økonomisk boom de første syv årene av dette århundret drevet av rimelig gjeldsfinansiering. En finansiering som har muliggjort en kraftig ekspansjon for islandske bedrifter, også utenfor nasjonens grenser.

I 2000 tilsvarte den samlede verdien av de islandske bankene, med Glitnir, Kaupthing og Landsbanki i spissen, et år av nasjonens brutto nasjonalprodukt (BNP). Seks år senere hadde verdien økt til åtte ganger BNP, og enkelte hevder at verdien av det islandske bankvesen nå har kommet opp i 10 ganger årlig BNP.

Et kraftig omslag i verdens kredittmarkeder gjør at bankene nå må betale en stiv pris for den gjeldsfinansierte ekspansjonen. I markedet prises det inn rekordhøye risikopåslag for å låne ut penger til islandske finansinstitusjoner.

Statlig roadshow
Islands statsminister Geir Haarde har brukt de siste ukene på en sjarmoffensiv for å tilbakevise de mange påstandene om nasjonens økonomi. Han har blant annet reist til New York for å overbevise investorer om at det islandske næringslivet fortsatt er et attraktivt investeringsobjekt.

Statsminister Haarde mener at risikopåslagene i kredittmarkedet er alt for høye og karakteriserer dem som totalt uberettigede.

Kynikere vil kanskje peke på at dette ikke er så ulikt retorikken brukt av hedgefondforvaltere som har sett fondene sine gå over ende i stormen som har herjet i finansmarkedene den siste tiden. Påstander om irrasjonell og urettferdig investoradferd har haglet.

Brutalt stempel
Lignende uttalelser har kommet fra de mange investeringsbankene på Wall Street som har fått store problemer på grunn av likviditetstørken de siste ukene.

Dermed kommer kanskje ikke den brutale konklusjonen til en ekspert Financial Times har snakket med som en overraskelse: "Island er verdens første nasjon som drives som et hedgefond".(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.