- Krise-ubevisste italienere skaper sjokkbølger.

Slik oppsummerer SEBs valutastrateg Carl Hammer situasjonen som gårsdagens valgthriller i Italia har ført til.

  • Børsene i Europa, USA og Asia faller kraftig tilbake. I Milano faller hovedindeksen 4,1 prosent tirsdag formiddag
  • Euroen er kraftig svekket mot andre store valutaer
  • Italienske statsrenter snur markert opp igjen. Renten på tiåringen er opp nesten 0,5 prosentpoeng i løpet av det siste døgnet
  • Også andre gjeldsutsatte europeiske land opplever at lånekostnadene stiger, mens antatt trygge betalere som Tyskland opplever økt etterspørsel etter statsgjelden

Tidlig så det ut som at den reform- og eurovennlige sentrum-venstrekoalisjonen ledet av Pier Luigi Bersani skulle sikre flertallet i begge kamrene i nasjonalforsamlingen. Markedene reagerte med en viss lettelse.

Stemningen snudde imidlertid brått etter hvert som opptellingene viste at Bersani ikke har et klart flertall i Senatet.

- Berlusconi gjør det bedre og Beppe Grillo fosser frem etter som stemmene telles opp. Det åpner for at Italia vil forlate Montis reform- og innstrammingspolitikk og markedene reagerer med å sende lange renter opp og børsen ned, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i morgenrapporten fra DNB Markets.

LES MER: Valgthrilleren fortsetter i Italia

Stor oppgave
Valutastrateg Carl Hammer i SEB mener avtroppende statsminister, teknokraten Mario Monti, nå får en «formidabel» oppgave med å få på plass en løsning på kort sikt - og senere trolig skrive ut nyvalg.

- Et eventuelt nyvalg kommer til å drøye og den nærmeste tiden vil bli preget av politisk usikkerhet. Økende politisk risiko er akkurat det vi tror på lang sikt vil bidra til å svekke euroen igjen, skriver Hammer i morgenrapporten fra SEB tirsdag.

«Roter det lett til»
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets oppsummerer gårsdagens valgresultat på følgende måte:

- Italia er et fantastisk land, med god mat, vin og enkeltbedrifter i verdenstoppen. Men innen politikken roter de det lett til, skriver Juel i morgenrapporten fra meglerhuset.

Rekordstor gjeld
I finansmarkedene stålsetter aktørene seg nå for en ny runde med usikkerhet rundt de gjeldstyngede nasjonene i eurosonen. Italia, som er EUs tredje største økonomi, har en statsgjeld på nesten 2000 milliarder euro - suverent mest blant eurosonelandene.

Med en gjeldsbelastning på 127 prosent av årlig verdiskapning, målt ved brutto nasjonalprodukt, er landet svært sårbart for et høyere rentenivå. Den første testen på investorenes tillit til landet kommer onsdag når italienske myndigheten etter planen skal hente inn 6,5 milliarder euro i fem- og tiårs statsobligasjoner.

I annenhåndsmarkedet har renten på italienske statsobligasjoner med ti års løpetid steget med 0,46 prosentpoeng til 4,67 prosent.

- Frykt for at gjeldskrisen kanskje blusser opp igjen kan potensielt komme tilbake, skriver sjefanalytiker Arne Lohmann Rasmussen i morgenrapporten fra Danske Markets tirsdag.

LES MER:

Valgthrilleren fortsetter i Italia

Berlusconi kan ha flertall i Senatet

Frykter dødt løp i italiensk valg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.