Dagens Næringsliv skriver i dag at Orkla-styret har fått beskjed om å stille til styremøte på kort varsel. Agendaen har bare ett punkt: Salget av Elkem.

En drøy halvtime inn i børshandelen mandag bekrefter Orkla at selskapet er i kontraktsforhandlinger med China National Bluestar om et salg av Elkems silisiumsrelaterte virksomhet. Forhandlingene inkluderer også Elkem Solar, men omfatter ikke Elkem Energi.

- Orkla asa vil informere markedet så snart det foreligger ny informasjon, skriver Orkla i børsmeldingen mandag.

Les også: Selger Elkem til Kina

Taus styreleder
Orklas storeier og styreleder Stein Erik Hagen ville tidligere i dag ikke kommentere ryktene om Elkem-oppkjøp.

- Dette er av den typen spørsmål jeg ikke kan kommentere, sier Orkla- styreleder Stein Erik Hagen til TDN Finans mandag morgen.

Les mer: Hagen taus om salg

Det ble innført pause i handelen av Orkla-aksjen på Oslo Børs i påvente av meldingen fra selskapet. Etter at pausen ble opphevet stiger aksjen ORK 2,3 prosent til 57,20 kroner.

Kan koste 15 milliarder
Elkem har vært i Orklas eie siden 2005. DN har ikke fått tak i kjøpesummen, men skriver at analytikere anslo verdien av Elkem til 12 milliarder kroner etter andre kvartal ifjor.

Siden har markedet utviklet seg ytterligere i Elkems favør, og en pris på 15 milliarder kroner er antydet av flere.

China National Bluestar er Kinas største silisiumkonsern. Selskapet har 40.000 ansatte utenfor Kina, og omsetter for nærmere 40 milliarder kroner.

Tidligere i vinter meldte Wall Street Journal at amerikanske Globe Speciality Metals, som er en av verdens største produsenter av silisium, ønsket å kjøpe Elkem virksomhet utenom solar for over en milliard dollar. Ifølge avisen var planen å bruke kontroversen rundt fredsprisen til å snappe Elkem foran nesen på kineserne.

DN skriver i dag at tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo skal ha forsinket avtalen med China National Bluestar slik at den ikke ble klar før jul. Orkla prioriterte likevel China Bluestar fordi selskapet tar sikte på å beholde Elkem samlet og satse på alle virksomhetene, skriver DN.

Les også: LO kritisk til Elkem-salg
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.