Innenfor, i hjørnekontoret i tredje etasje, sitter Rose Marie Flax med en bunke papirer og vil ikke si så mye.

– Jaså, dere er journalister, sier Flax og skyver papirene litt unna.

Sjef
Flax er sjef for Mossack Fonseca & Co. Selskapet har spesialisert seg på å etablere selskaper i skatteparadiset og det er i sterk vekst. Rusler man bortover gaten utenfor, får man inntrykk av en søvnig by på drøyt 10.000 innbyggere i Karibien. Men her oppe er det hektisk aktivitet. Et 40-tall personer sitter foran pc-skjermene sine bak sotet glass. Telefonene ringer, faksmaskinene jobber på spreng og de ansatte jobber i det stille med å registrere selskaper for personer som setter diskresjon i høysetet.

Papirbunken Rose Marie Flax hegner om, inneholder informasjon om selskaper som er inne på eiersiden i telefonselskapet Ventelo – selskapet som har vokst seg stort i bedriftsmarkedet i Norge.

Vil ikke gi fra seg papirer
Nampor Investment Corporation eier nesten halvparten av aksjene i Ventelo, men Flax vil ikke gi fra seg papirene. Papirene som omhandler to andre Ventelo-aksjonærer, Vesuvius Asset Management og Quots Asset Management vil hun heller ikke dele med utenforstående.

-Dette er konfidensielt
Om navnet Conrad Clauson er nevnt i papirene? Flax gløtter ikke ned på bunken.

– Jeg vil ikke si at vi jobber med å holde informasjonen hemmelig, men dette er konfidensielt, sier Flax.

Konfidensialitet, diskresjon og gunstige skatteregler har gjort De britiske jomfruøyer til et fluepapir for investorer som ikke vil ha innsyn i papirene. Og det er her i tredje etasje i den litt slitne blå Akara-bygningen at investorer som Conrad Clauson får hjelp.

Castro-gaten
Ironisk nok ligger bygningen i Castro-gaten, som er oppkalt etter Cubas kommunistiske leder Fidel Castro. Men her er det kapitalisme som gjelder. Fire banker ligger tett i tett. Banco Popular, First Caribbean, First Bank og Scotia Bank. Tilsammen har De britiske jomfruøyer i overkant av 20.000 fastboende, men i turistbrosjyrene skryter landets turistmyndigheter av å være et av verdens fremste tilholdssteder for selskaper.

Og hjemstedet er denne tre etasjer høye murbygningen. Utenfor står to store postkassestativer med nummer og ikke navn. Fed Ex-bilene kjører til og fra. De britiske jomfruøyene er et karibisk paradis og et postkasseland.

Cruisehovedstad
Foruten å være et skatteparadis, er De britiske jomfruøyene også cruisehovedstaden i Karibien, og de skryter av å være en av verdens beste utgangspunkter for seilturer. I havnen ligger en rekke store seilbåter og dupper i turkisfarget hav med de frodige grønne åsene i bakgrunnen. «Tech Stocks» heter en av båtene som åpenbart er døpt etter at eieren har innkassert på teknologiaksjer. En rekke båter med norske flagg ligger i havnen. «Oslo, Norway» står det på en av dem.

Conrad Clauson er ikke den eneste nordmannen som har søkt havn her.

Møtet over
Rose Marie Flax reiser seg opp bak papirbunken.

– Jeg kan ikke hjelpe dere, sier hun.

Møtet er over. Utenfor i en søvnig gate står en døgnvill hane og galer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.