"Confronting energy paradoxes" er årets tema på oljemessen ONS og paradoksene i oljebransjen var hva olje- og energiminister Ola Borten Moe tok tak i under sin tale på konferansens andre dag. Han mener den offentlige debatten om den norske oljeindustrien er krydret med flere paradokser som forstyrrer debatten.

- Når det kommer til energi diskuteres det i den offentlige debatten om samfunn og utviklinger som vi ønsker at de var, ikke nødvendigvis slik de er. Dette forstyrrer bildet og gjør det vanskeligere å gjøre de rette tingene, sa Borten Moe. Han mener vi ikke må velge mellom fremgang eller ren luft.

- Spørsmålet er ikke økonomisk aktivitet eller beskyttelse av miljøet. Utfordringen er å utvikle og innføre tekniske og driftsmessige løsninger som trengs for å adressere miljøbekymringene. Det er ikke et spørsmål om vi kan gjøre begge deler - men hvordan, sa Borten Moe.

Han mener Norge har et ansvar for å gi verden fossil brensel.

- Min melding er klar: Norge er og vil fortsette å være en langsiktig og stabil leverandør av olje og gass, sa Borten Moe på ONS.

Kan ikke bremse oljesatsingen
Borten Moe har heller ikke noe til overs for for dem som mener man må bremse den norske oljeindustrien fordi det går ut over den landbaserte industrien.

- Noen mener vi må velge mellom innsats i oljeindustrien eller andre industrier. Igjen, jeg aksepterer ikke at dette er et enten - eller. Nesten alle investeringer på sokkelen de neste tre årene relateres til eksisterende felt, utvikling av tidskritiske ressurser og å ferdigstille pågående prosjekter. Å stoppe noen av disse tidskritiske og veldig lønnsomme investeringene for å hjelpe selskaper som sliter i andre sektorer fra å feile, er en dårlig ide, sa Borten Moe.

Miljø i Barentshavet
- Et annet paradoks jeg vil ta opp er relatert til nordområdene. Noen argumenterer med at vi må velge mellom økonomisk aktivitet eller miljø i denne delen av verden.

- Den første letebrønnen i Arktis ble boret for nesten 100 år siden. Mer enn 400 funn har blitt gjort gjennom årene. Olje- og gassaktivitet i disse områdene er ikke et nytt fenomen, sa han.

Statoil offentliggjorde tirsdag store planer om å lete etter olje i Arktis. Selskapet tredobler budsjettet for teknologiutvikling for arktiske strøk, for å gjøre det mulig å bore etter og produsere olje i de værharde områdene.

- Arktis er det mest spennende området fremover og viser et stort potensial her, sa Statoils letedirektør Tim Dodson.

Statoil med storsatsing i Arktis

Borten Moe lover oljeselskapene snarlig tilgang til nye områder i Barentshavet. I tillegg til den 22. konsesjonsrunden som vil inkludere nye blokker i Barentshavet vil også snart nordøstre deler av Barentshavet mot den russiske grensen og området rundt Jan Mayen åpnes opp for oljeleting.

- Planen er å levere et forslag til Stortinget om å åpne disse områdene for petroleumsaktiviteter våren 2013. Samtidig må vi begrense den globale oppvarmingen. Dett er er hovedutfordringene verden står overfor og de kan - og må - bli løst samtidig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.