I dag var tidspunktet kommet for at investor Lars Ditlevsen skulle gi sin forkl#229 for retten i straffesaken mot Sellæg. Enskildas tidligere derivatsjef Bjørn Sellæg er tiltalt for skatteunndragelser i titalls millionerklassen og i praksis tyveri av 11 millioner fra Ditlevsen.

Les også:

Ditlevsen er på mange måter kronvitnet i påtalemyndighetens sak mot Sellæg. Mens Sellæg i en årrekke har fastholdt at de 34 millionene han fikk fra Ditlevsen i årene 2000-2004 i utgangspunktet var lån som senere ble ettergitt, forandret Ditlevsens sin forkl#229 i mai 2008. Da sa han plutselig at pengene var Sellægs andel etter en avtale om gevinstdeling fra transaksjoner Sellæg gjorde i Ditlevsens navn i systemene til meglerhuset Enskilda. Frem til da hadde Ditlevsen fortalt det han i ettertid betegner som Sellægs fabrikkerte historie.

Kaffemøte i bil
I følge forkl#229en Ditlevsen nå står ved tok Sellæg kontakt med han i 2000 og fortalte at han var i ferd med å gjennomføre en stor transaksjon i Ditlevsens navn som ville gi en gevinst på 15 til 16 millioner kroner inn på Ditlevsens konto i Enskilda. Møtet skal ha skjedd over en kaffe i Ditlevsens bil.

- Dette syntes jeg hørtes spennende ut, så jeg godtok det. Jeg så på dette som en mulighet til å få en eksponering i min aksjeportefølje mot derivater som jeg hadde begrenset kunnskap om, sa Ditlevsen i retten og la til at Sellæg varslet om at det ville bli mange flere handler.

- God til å lyve?
Sellægs forsvarer Frode Sulland prøvde i timevis å skape tvil om Ditlevsens troverdighet. Han terpet på avvikene i Ditlevsens mange politiavhør sammenlignet med hva han har forklart i ettertid og i retten i dag. Sulland var spesielt opptatt av at Ditlevsen nødvendigvis har løyet for mange i løpet av de årene saken har versert.

- Betyr at det du var ganske god til å lyve?

- På dette tidspunkt - da jeg formidlet løgnene til Sellæg - så var jeg kanskje det. Det får jeg også min straff for i forbindelse med tilståelsesdommen, sa investoren med henvisning til at han er dømt for medvirkning til Bjørn Sellægs skatteunndragelser – en dom som foreløpig ikke er rettskraftig.

Les også: Dømt for annens skattesvik

Løgn tok løgn
Ditlevsen fortalte om en situasjon der alt var ute av kontroll:

- Det var ikke noe bevisst strategi fra min side å begynne å lyve. Dette var en situasjon som oppsto. En situasjon som jeg fort og brutalt mistet kontroll over. Jeg ble med på en liten snøball som utviklet seg til å bli en stor snøball. Jeg mistet kontrollen. Det innebar at jeg løy til offentlige instanser og til mine rådgivere. Da det begynte i 2000 var det aldri i min tanke at jeg skulle lyve sånn.

Ditlevsen sa også at han reagerte kraftig på det svimlende private forbruket til Bjørn Sellæg.

- Jeg uttykte min misnøye i 2000, men det fortsatte i 2001 og 2002. Jeg ble mer og mer misfornøyd med å betale store regninger for Sellægs forbruk. Jeg advarte han flere ganger i perioden om hans forbruk. Jeg spurte han hva han drev på med og om dette var noe han hadde tenkt å fortsette med. Alle spørsmål ble avvist. Han sa bare at vi skal fortsette å tjene penger, ”jeg skal fortsette å foreta investeringer i ditt navn”.

Ville ikke assosieres med forbruket
I følge Ditlevsen ble hans vemmelse over Sellægs forbruk så stor at han ikke ville assosieres med det.

- Jeg orket ikke å avlevere flere fakturaer tilknyttet hans obskøne forbruk, skal Ditlevsen i følge egen forkl#229 ha sagt til Sellæg etter en tid. Dette skal ha resultert i at Sellæg foreslo at det kunne opprettes en egen konto der Ditlevsen skulle overføre penger og at en av Sellægs barndomsvenner skulle ordne overførslene.

- Vi skulle kalle det en byggekonto, og så skulle NN (Sellægs barndomsvenn, red. anm.) kunne ta imot fakturaer og forespørsler direkte av Sellæg, forklarte Ditlevsen. Dette skal ha foregått helt til bladet Kapital skrev en ufordelaktig artikkel om Bjørn Sellægs forbruk i august 2004. Da sluttet Ditlevsen å plukke opp Sellægs regninger.

Mens Sellæg i sin forkl#229 har fortalt at de 34 millionene var et lån som ble ettergitt som en vennetjeneste, sier Ditlevsen at han aldri har vært venn med Sellæg.

- Denne vennskapsargumentasjonen fra Sellægs side er helt absurd. Det er greit, jeg var hjemme hos han i noen selskaper og middager på Begatelle og Le Canard. Greit, det var vi. Men vi har ikke vært venner.

Ble med videre
På spørsmål fra Sulland om hvorfor Ditlevsen, til tross for alt ubehaget knyttet til Sellæg, hans forbruk og følelsen av å være kontrollert av ham, valgte å investere 20 millioner kroner gjennom Argentarii, et investeringsfond Sellæg opprettet i 2005, svarte Ditlevsen:

- Jeg aner ikke hvorfor han ble stormannsgal, det må du spørre en psykolog om. Hvorfor han skuflet 150.000 kroner på et barn som har bursdag, det er vulgært sånn som han gjorde. Å leve et liv som om du er milliardær når du egentlig bare har gjeld. Du har egentlig en god meglerlønn, det holder ikke å tjene 18 mill og mer. Nei da, du skal bruke opp det og enda mer. Penger du ikke har råd til å bruke opp. Dette er sakens natur.

- Men hvorfor gikk du inn med penger?

- Poenget mitt var, at på tross at disse sidene ved hans personlighet, så må vi ikke glemme at Sellæg var en veldig dyktig derivatmegler.

Les også: Vurderer å utvide tiltalen mot Sellæg

<b>Sendte regningen til Monaco</b>

<b>Sellæg og SEB tapte blankt mot Ditlevsen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.