- Oppdatert artikkel først sendt 23:13 torsdag -

Alan Greenspans ideologi som sentralbanskjef var preget av en tro på et fritt kapitalmarked med et minimum av offentlige reguleringer.

I sin tid som sentralbanksjef fra august 1987 til januar 2006 motsatte han seg økt tilsyn med kapitalmarkedene

- Sjokkert
I en høring Representantenes hus torsdag innrømmet Greenspan at han delvis er skyld i en feil i markedet.

Les også: - Sett Greenspan i fengsel

- Ja, jeg har funnet en brist. Og det er den nøyaktige grunnen til at jeg ble sjokkert fordi jeg hadde holdt på i 40 år eller mer med betydelige bevis for at det fungerte eksepsjonelt bra, sa Greenspan i høringen ifølge Bloomberg News.

Greenspan sa at han tok delvis feil da han motsatte seg reguleringer i derivatmarkedet og erkjente at finansinstitusjonene ikke beskyttet aksjonærerer og investeringer like godt som han forventet.

– De av oss som regnet med bankenes egeninteresse når det gjelder å beskytte egenkapitalen og aksjonærene, ikke minst jeg selv, er sjokkert og kan knapt tro hva vi ser. En avgjørende pillar i systemet med markedskonkurranse og fritt marked brøt sammen. Jeg forstår ennå ikke fullt ut hvorfor det skjedde, sa en ydmyk Greenspan, ifølge NTB.

Ydmyket

Greenspan, som i alle år opptrådte som skolemester når han som sentralbanksjef orienterte Kongressen om USAs økonomi og finanser, framsto som ydmyket og forsiktig da han torsdag ble spurt ut av aggressive kongressrepresentanter.

Den demokratiske representanten og komitélederen Henry Waxman sa at det var Greenspans oppgave å se problemer i økonomien før de utvikler seg til en krise. – Når du sier at du ikke så det, er ikke det godt nok for meg, sa han og spurte Greenspan direkte om han hadde tatt feil.

Mange eksperter mener at det var Greenspans politikk med ekstremt lave renter som førte til eksplosjonen av boliglån, inkludert de såkalte subprimelånene til boligkjøpere som ikke var i stand til å betjene sine lån om rentene steg eller boligprisen sank.

En lite eksakt vitenskap
Nå strever amerikanske myndigheter med å håndtere en finanskrise som blant annet inkluderer et rekordhøyt antall boliger på tvangssalg, fallende aktivapriser og nærmere 660 milliarder dollar i nedskrivninger og tap knyttet til de såkalte subprime-lånene, skriver Bloomberg.

Greenspan mener noe av grunnen til at markedet har feilet er at Federal Reserves forsøk på å forutse hvordan økonomien vil utvikle seg er en lite eksakt vitenskap.

- Dersom vi har rett i 60 prosent av tilfellene gjør vi det eksepsjonelt bra, men det betyr at vi tar feil i 40 prosent av tilfellene, sa Greenspan.

- Vi kan ikke forvente perfeksjon på et område hvor prognoser er en forutsetning. Vi må gjøre vårt beste, men ikke forvente ufeilbarlighet eller allvitenhet, argumenterte den tidligere sentralbanksjefen.

For sent
Greenspan sa at Fed aldri innså størrelsen på subprimemarkedet før sent i 2005.

- Til tross for at gjerne skulle ønske det var annerledes, så tror jeg vi ikke har noe annet valg en at man i disse omgivelsene påser at alle utstedere av verdipapir beholder en relevant del av verdipapirene de utsteder, sa Greenspan.

Ifølge Bloomberg News mener tilhengere av denne løsningen at dette vil gi selskapene et insentiv til å forsikre seg om at papirene er riktig priset i forhold til risikoen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.