STAVANGER: Khalid Al-Falih, som er sjef for verdens mektigste oljeselskap Saudi­Aramco, ser kvartalshysteriet som et 2014-fenomen. Han har de samme bekymringene som olje- og energiminister Tord Lien.

– Jeg deler Tord Liens syn, sier han.

På oljemessen er han ved siden av Teslas Elon Musk den mest prominente næringslivs­gjesten.

– Vi må ikke stoppe utvik­lingen av ressurser som er tilgjengelig. Verden trenger dem. Det er fall i produksjonen på eksisterende felt til tross for tiltak for å øke utnyttelsesgraden, sier Al-Falih og minner om at det fremover trengs mer olje, og ikke mindre.

– Det er et behov for at industrien har selvtillit til å investere. Dette er dyre investeringer, men de vil bli understøttet av prisene, sier Al-Falih og peker på at kost­naden ved å produsere ukonvensjonelle ressurser som oljesand vil være med på å støtte opp om prisene.

Som Lien advarer Al-Falih mot kortsiktige investorer.

– Finansielle investorer må ikke bli drevet av kvartals­resultater og resultatene det neste kvartalet eller kvartalet etter det. Lederne i olje­industrien må balansere kort sikt med lang sikt. Ja, en må være bekymret for negativ kontantstrøm og avkastningen til aksjonærene, men like viktig og kanskje mer viktig er den langsiktige forpliktelsen i å levere energi.

– Ser du dette som en trend i kjølvannet av finanskrisen?

– Nei, etter finanskrisen gjorde vi det bra. Dette startet de siste 18 månedene. Dette er et 2014-fenomen, fordi noen av prosjektene har opplevd kostnadsoverskridelser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.