- Arv, ja. Dette er nøye planlagt i forhold til norsk og britisk system. Jeg har tenkt på barna. Og ja, det er mye skatteplanlegging bak dette. Ellers går alt bort i arveavgift, sier John Fredriksen til Dagens Næringsliv.

DN har gått gjennom Fredriksen-regnskaper som aldri tidligere har vært offentlige, og de viser at alle som har tippet hans formue har tatt feil. Trolig er det bare Fredriksen selv og hans nærmeste krets som kjenner pengene og verdiene.

Summen DN har kommet frem til er 80 milliarder kroner. Men eie dette, det gjør han ikke.

- Jeg eier ingenting, jeg, sier en av verdens rikeste menn til DN.

Det gjør trolig døtrene.

- Cecilie og Kathrine? spør DN, og peker på et selskapskart der C.K. Limited troner på toppen.

- Ja, det høres fornuftig ut, sier Fredriksen.

En av verdens absolutt rikeste
Ifølge Bloombergs regnestykke er Fredriksen nå god for 13,3 milliarder dollar, og står på 65. plass på Bloombergs liste over verdens 200 rikeste mennesker.

Les: Fredriksen banker Zuckerberg

Skatteparadis
Fredriksen har kvittet seg med den gigantiske boligen i Norge, har plassert formuen på Jersey og døtrene i London.

Ifølge den britiske skatteeksperten Richard Trumpy er London verdens største skatteparadis.

En helt spesiell regel som skulle sikre britiske kolonister fordeler ved å bo langt hjemmefra, gavner i dag russiske oligarker, indiske magnater, arabiske oljesjeiker og John Fredriksens familie. De kan være så rike og eie så mye de vil uten å måtte skatte mer enn en symbolsk sum for dette, så lenge de ikke tar verdiene inn i Storbritannia, blir britiske statsborgere eller bor i landet i mer enn 17 år.

- Jeg er bosatt på Kypros, ikke i London. Jeg oppholder meg aldri mer enn 90 dager i London.

I 2006 ble Fredriksen kypriotisk statsborger, fordi det ikke skal betales arveavgift til Norge dersom avdøde var utenlandsk statsborger bosatt i Norge.

Ikke ferdig
Til Dagens Næringsliv har Fredriksen tidligere fortalt at han mener det er umulig å drive fra Norge. Skatt er en ting, uforutsigbare norske politikere er en annen. Saken fra 1986, da Fredriksen arrestert og siktet for oljesvindel, sitter fremdeles i.

Han satt 116 dager i varetekt, men saken endte med forlik og et forelegg på to millioner kroner.

- Den er ikke ferdig her oppe, sier Fredriksen til DN, og peker på hodet sitt.

Les også: - Jeg flyktet fra systemet

Fredriksens skattekart
Også for selskapene er det nennsomt planlagt hvordan man kan posisjonere seg best mulig skattemessig. Les hvordan og se Fredriksens skattekart i DN Lørdag!

Les også: - Jeg flyktet fra systemet

<b>- Jeg er møkkalei!</b>

<b>- Pengene er en forbannelse</b>

<b>- Krevende og tilfredsstillende å jobbe for John</b>

<b>Her er verdens 50 mest innflytelsesrike personer</b>

<b>2,1 milliarder i utbytte - hittil i år</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.