Alexander Wik skapte et selskap som økte 74.000 prosent i markedsverdi på et år, han kom seg ut av dot com-krisen med et tresifret millionbeløp i dollar, og nå er han involvert i en rekke selskaper fra programvare og internett, til hoteller og drikkevarer.

Men komplekse finansielle produkter, det har han etter egen vurdering ikke greie på. Det kommer frem i bakgrunnsmateriale som ble lagt frem da et av Storbritannias største sivile søksmål ble innledet i High Court of Justice i London fredag.



- Dette er galskap
Alexander Vik

- Jeg er ikke mer enn en god amatør, sier Vik om seg selv, og avviser at han har "profesjonell kunnskap" om slike produkter.


Født: Stockholm. Har norsk far og uruguayansk mor, vokste opp i Sverige og på Kanariøyene. Ukjent statsborgerskap, men skal i mange år hatt norsk pass. Norgesmester i golf.

Sivilstatus:Gift med Carrie Vik, fire barn.

Bor: Greenwich, Connecticut, Monaco og New York.

Bakgrunn: Investor, hotelleier, gründer. Vik har en bachelorgrad i økonomi fra Harvard, 1978.

Startet karrieren hos Lehman Brothers i New York, før han etablerte et forsikringsselskap og gjorde vellykkede eiendomsinvesteringer på åttitallet.

Skapte sammen med broren Gustav selskapet Xcelera, hvis markedsverdi steg fra 616.000 dollar til 11,7 milliarder dollar i mars 2000 – den største verdiøkningen i løpet av ett år for et børsselskap i USAs historie, med hele 74.000 prosent. Xcelera var på det meste verdsatt til over 100 milliarder kroner før it-boblen sprakk.

Vik var på papiret en av Norges rikeste menn.

Brødrene Vik solgte unna aksjer for 250 millioner dollar før boblen sprakk. Har ført til en serie søksmål mot brødrene fra forbannede investorer som pågår fremdeles.

Kilde: Dagens Næringsliv



Mener han ble lurt
Vik har nå saksøkt Deutsche Bank for 46 milliarder kroner. Rettssakens kjerne er at Vik har tapt 700 millioner dollar på elleville valutahandler.

Viks personlige trader hadde fått lov til å gjøre valutahandler for inntil 35 millioner dollar. I oktober 2008 var Vik i realiteten eksponert for 800 millioner dollar gjennom sammensatte og kompliserte produkter. Produktene var så kompliserte at selv ikke ansatte i Deutsche Bank, som var hyret inn for å kontrollere handlene, forsto alvoret, skriver Dagens Næringsliv.

De neste 12 ukene skal Viks syv advokater forsøke å bevise at han ble rundlurt av sin egen trader, at Deutsche Bank sviktet monumentalt i sin kontroll og deretter urettmessig tok penger og aksjer fra Viks konti.

Les mer om saken: - Jeg var fullstendig knust

Vil ikke ta risiko
Vik opplyser også i bakgrunnsmaterialet at han legger vekt på at investeringene han gjør gjennom selskapet Sebastian Holdings Inc skal øke i verdi, men på en trygg måte.

- Jeg har aldri vært særlig opptatt av kapital-effektivitet. Jeg er ikke interessert i å øke vekten på investeringene, fordi jeg vil ikke komme i en situasjon der markedsbevegelsene tvinger frem et salg. Jeg er sensitiv for risiko, og vil at Sebastian Holdings eiendeler skal vokse trygt, sier Vik.

Likevel endte altså det som skulle være et veddemål på 35 millioner dollar opp med et tap på 700 millioner dollar.

- Dette er galskap. Jeg forstår ikke hvordan alt dette kunne skje, skrev Vik i 2008 til sin personlige kontakt i Deutsche Bank.

Dagens Næringsliv følger rettssaken i London.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.