Børsens mest forgjeldede riggselskap rydder opp i balansen og tilføres nye penger. Mannen bak snuoperasjonen sier Songa Offshore heretter skal drives som et vestlandsk familieselskap.

Frederik Wilhelm Mohn (36) mener det er gjort mange feil i selskapet.

Reddet fra konkurs
– Vi skal være en langsiktig og konservativ majoritetseier, sier Mohn om hans heleide selskap Perestroikas plan med aksjeposten på vel 50 prosent i Songa Offshore. Han roser aksjonærene og de andre bidragsyterne i redningsaksjonen, og sier at alternativet sannsynligvis hadde vært en Chapter 11-løsning. Det vil si at Songa Offshore hadde måttet få rettens beskyttelse mot kreditorene.

Mohn fikk styreplass i Songa Offshore i sommer, men har vært aktiv i selskapet også før det: – Jeg så at det var gjort veldig mange feil i selskapet og spilte inn mine synspunkter til styret og administrasjonen. Nye styremedlemmer med bred erf#229 fra boreentreprenør- og oljeservicebransjene er på plass og selskapet har fått en ny ledelse. Det var helt nødvendig for å berede grunnen for den pakkeløsningen som nå foreligger.

Drift, drift, drift...
For et selskap som Songa Offshore handler det mest av alt om god drift og høy oppetid på riggene.

– Vi lever av å selge boretjenester til oljeselskapene. Da må hovedvekten ligge på det industrielle, ikke på det finansielle, sier Mohn.

– Songa Offshore skal fullføre femårsklassingen av en rigg og følge opp byggingen av og ta levering av fire nye halvt nedsenkbare borefartøyer. I årene fremover skal vi bruke pengene vi tjener til å nedbetale gjeld. Det tilsier at det må jobbes knallhardt fremover.

Mohn sier at han har vært opptatt av å finne frem til en løsning der alle blir vinnere: – Vi skaper nå et robust selskap som kan levere et godt produkt til oljeselskapene, og der både långivere og aksjonærer er med videre.

Ikke bærekraftig
Finansieringen av 1,4 milliarder kroner, som er Perestroikas andel i nye aksjer og konvertible obligasjoner som utstedes i Songa Offshore, byr ifølge Mohn ikke på problemer. Ved siste årsskifte var den bokførte egenkapitalen i Perestroika 4,5 milliarder kroner. Likviditeten er styrket med et lån på en milliard kroner og i banken står det ifølge Mohn vel 1,3 milliarder kroner på konto.

For en drøy uke siden visste ikke Mohn om obligasjonseierne ville delta i det finansielle spleiselaget som skal skape en plattform for videre drift i Songa Offshore eller ei. I løpet av forrige helg kom bekreftelsen på at de aksepterte å forlenge løpetiden og redusere renten på to lån.

– Det har vært en rimelig hektisk periode for å få dette på plass. Selskapet kunne ikke fortsette med den gjelds- og egenkapitalsituasjonen det hadde. Da ville det bare vært et tidsspørsmål før det havnet i brudd med lånebetingelsene. Tidligere var ikke finansieringsstrukturen bærekraftig. Det er den vi nå har fått på plass, sier Mohn.

”Jeg er sta”
Gjennom Perestroika har han investert i Songa Offshore-aksjer i flere år. Da redningsplanen ble snekret sammen eide han like under 30 prosent. Etter kursfallet sist mandag, i kjølvannet av at redningsplanen og kriseemisjonen til kurs 2,50 kroner ble kjent, er det akkumulerte tapet på Songa-investeringen ifølge DNs beregninger rundt trekvart milliard kroner.

– Var det ikke fristende bare å kaste kortene?

– Jeg måtte gå noen runder med meg selv. Det er ikke så mye vi kan få gjort med fortiden. Men jeg er sta. Det er viktig å lære av tabber, og å snu dem til å bli nye muligheter. Det må gjøres på en måte som tar hensyn til alle parter; både eiere, långivere, ansatte, leverandører og kunder.

Totalløsning
Han vil ikke kommentere Songa Offshore-gründere Arne Blystads aksjesalg denne uken. Blystad har solgt seg helt ut av riggselskapet.

– Men Songa Offshore ville aldri eksistert hvis det ikke hadde vært for Blystad. Det er hans risikovillighet og evne til å ta beslutninger som skapte selskapet. Det skal han ha ros for.

Spleiselaget forutsetter også ett års forlengelse og reduserte avdrag på banklånet pluss fem prosent økte dagrater for nye riggene fra Statoil. Oljeselskapet har sagt ja til å medvirke under forutsetning av at deltagerne i lisensene som skal bruke de nye riggene aksepterer løsningen.

Mohn vil ikke kommentere disse prosessene, men sier at det er en totalløsning hvor alle bidrar.

Bruker gevinster
Aksjegevinster i et av Europas største spilleselskaper og i elbilprodusenten Tesla pløyes nå inn som egenkapital i Songa Offshore Mohns Perestroika har tjent 380 millioner kroner på aksjesalg i år.

Gevinstene stammer blant annet fra aksjehandel i Hellas’ største spilleselskap OPAP, cruiserederiet RCL og i elbilprodusenten Tesla Motors. Hittil i år har Mohn realisert aksjegevinster på 378 millioner kroner i Perestroika.

Ifølge Yahoo Finance har OPAP-aksjen – Greek Organisation of Football Prognostics – steget 63 prosent hittil i år. Tesla Motors er opp 260 prosent.

– Jeg var heldig med timingen av kjøp og salg i disse aksjene. En nabo gjorde meg oppmerksom på Hellas’ svar på Norsk Tipping i våres. Der fikk jeg være med på en solid opptur. I tillegg har jeg realisert gevinster i flere andre selskaper, sier Mohn.

Selger ikke
I
desember ifjor trakk Frederik Mohn seg på dagen som toppsjef i familieselskapet Frank Mohn as. Ifølge en kort melding fra bedriften var årsaken uenighet om strategien.Fortsatt eier Frederik Mohns Perestroika 32,2 prosent av aksjene.

– Vi skal ikke selge, sier han om aksjeposten i Frank Mohn as.

Og om forholdet til faren, Trond Mohn: – Vi har aldri vært uvenner. Jeg er privilegert som har en far som ham og som har hatt en farfar som Frank Mohn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.