Sveriges utenriksminister Carl Bildt tror euroen har en lys fremtid, og sier det fortsatt ville være et positivt trekk å gå over til euro også i Sverige. Dette til tross for problemene i eurosonen, skriver Dow Jones Newswires.

Likevel innrømmer utenriksministeren at det trolig vil gå minst tre år før spørsmålet om Sveriges inntreden i eurosonen igjen vil havne på den politiske dagsorden.

Vil påvirke eksporten
En overgang til euro vil øke Sveriges eksport-avhengige handel ved å integrere landet med de viktigste markedene i Europa, sier Blidt, ifølge nyhetstjenesten.

- Vi har dratt nytte av det faktum at euroen har vært der, sier han.

Utenriksministeren mener euroen har skapt et element av stabilitet som ellers ikke ville vært tilstede gjennom den innledende fasen av krisen.

- Jeg husker klart perioden tidlig på 90-tallet da vi hadde fullstendig uro i valutamarkedet nesten hver uke, til det punktet at det begynte å true integriteten til selve markedet. Det har vi ikke sett nå, sier Blidt.

Villig til å sette penger på sterk euro
Utenriksministeren mener euroen har fungert "ganske bra" siden det ble introdusert, og ser lyst på euroens fremtidsutsikter.

- Se fem år inn i fremtiden, og jeg er ganske sikker på euroen vil være der, sier Blidt.

- Jeg er villig til å sette penger på at euroen vil være en sterkere valuta på det globale markedet enn dollaren.

Bildt positive syn kommer til tross for nylig økning i lånekostnader for mange av landene i eurosonen - selv for stormakten Tyskland.

Sverige, derimot, har gjort det ganske bra utenfor eurosonen, med lave lånekostnader og et brutto nasjonalprodukt som steg med 4,6 prosent for året i tredje kvartal.

Neppe ny folkeavstemming før 2014
I en folkeavstemning i 2003 stemte svenskene mot å vedta euroen. Gitt eurosonens nåværende problemer sier Bildt at temaet neppe blir reist før neste valg, i 2014.

Utenriksministeren mener temaet vil trenge en "ganske bred politisk enighet”.

- Det er åpenbart at vi ikke har det for øyeblikket, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.