- Dette er verdens mest spennende bransje! Men vi må få flere unge til å forstå det. Kokker står ikke bare på kjøkkenet og får kjeft - de er også de nye rockestjernene. Og i hvilke andre bransjer kan du gå fra å være kokk til toppsjef - eller motsatt? Hotell og reiseliv gir enorme muligheter, reklamerer hotellkongen Petter Stordalen.

Sammen med nærings- og handelsminister Trond Giske stilte han i dag opp på lanseringen av NHO Reiselivs kortfilm "Verden er din". For rekrutteringsmessig sliter bransjen i motbakke:

Søkertallene stuper, klasser legges ned og NHOs medlemsbedrifter har for få lærlinger og mangler kompetent arbeidskraft.

- Tallenes tale er klare: Fra 2006 til 2010 har det vært en nedgang i søkertallene til VG1 Restaurant og matfag (blant annet kokk og servitør) på nærmere 27 prosent. VG2 kokk- og servitørfag har i samme periode hatt en nedgang i søkertallene på 25 prosent. Det er cirka 800 elever over fire år som vi så gjerne skulle sett i arbeidslivet som kokker og servitører, sier administrerende direktør Knut Almquist i NHO Reiseliv.

Også utdannelsene som leder til blant annet resepsjonist og reiselivsmedarbeider opplever en bratt nedgang.

- Utviklingen er dramatisk, sier Almquist.

- Du kan bli den neste rockestjernen
Petter Stordalen tror ikke fallende status er årsaken til den labre søkerinteressen til disse fagene. Det handler mer om å få ut riktig informasjon om hvilke muligheter bransjen faktisk gir, mener han.

- Bredden er enorm, det tror jeg ikke mange er klar over. Det er mulig å begynne som kokk og ende opp som toppsjef, og kokkestatusen har jo vokst seg skyhøy - se bare på Geir Skeie og Eivind Hellstrøm. Og du kan bli den neste rockestjernen, sier Stordalen til DN.no.

Uansett om du er glad i mennesker, tall eller service - hotell- og reiselivsbransjen passer for alle, understreker Petter Stordalen.

- Hvis du vil oppleve noe nytt hver dag, da er dette en bransje for deg. Du kan jobbe med kunst, rafting, møteplanlegging - ja, alt mulig rart. Denne bransjen er i konstant utvikling og favner utrolig bredt, sier Stordalen - som er veldig glad for at NHO Reiseliv også har fått noen av Norges unge toppbloggere med på laget.

Raser mot hotellstjerner
Bloggere som Julia Nyland, Therese Nielsen og Stine Steen har alle fått prøve seg i reiselivsbransjen og formidler opplevelsene på kampanjebloggen verdenerdin.blogg.no.

- Det har jeg sansen for: Forbrukermakten tas tilbake. Det er nettopp av den grunn jeg er imot stjerneklassifisering av hoteller - som er helt steinalder! I stedet for at noen setter hotellet i bås i en klassifisering, synes jeg det er mye mer skjerpende når brukerne selv sier hva de mener om hotellstandarden for eksempel på Trip Advisor. Slike tilbakemeldinger gjør at man i realiteten skjerper seg hver eneste dag. Det er dét som er fremtiden - ikke et gammeldags stjernesystem som blir oppdatert en gang i året, sier Petter Stordalen.

- Nytenking viktig
Også nærings- og handelsminister Trond Giske støtter rekrutteringskampanjen "Verden er din".

- Dette er et kreativt tiltak som viser handlekraft og nytenking. Tilgangen til kvalifisert arbeidskraft er en av de største utfordringer reiselivsnæringen står overfor i årene fremover, og derfor er det viktig at både myndighetene og næringen gjør sitt for å styrke rekrutteringsarbeidet, sier Giske.

Les også: Milliardsatsing fra Stordalen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.