- Mine viktigste råd er jobb hardt, vær ærlig og lytt til menneskene rundt deg. Det er en god start og det har hjulpet meg, sier Elina Krantz til DN.no.

Humordronningen startet sin sceniske virksomhet i en bar hun drev i Bergen på 1990-tallet i samarbeid med komikeren Dagfinn Lyngbø. I dag håver hun inn millioninntekter på selskapet sitt Krantz Holding, hvorav datterselskapet Stand Up Norge er det største og viktigste.

DN.no kunne nylig fortelle at Stand Up Norge i fjor hadde et overskudd på 15 millioner. Torsdag skriver Dagens Næringsliv at Krantz Holdning økte resultatet før skatt til 14 millioner kroner i 2012.

- Jeg har ikke mye utdannelse å slå i bordet med. Jeg var 20 år da jeg hoppet av jusstudiene for å drifte baren, der jeg tidligere hadde jobbet som bartender. Stand-up begynte jeg med for å trekke folk, forteller suksessgründeren i dag.

Kjøp og salg av eiendom
I DN.nos sommerspalte snakker vi men norske forretningskvinner og -menn om deres vei til suksess. Krantz kan fortelle at hun bare var 23 år da hun kom til Oslo og startet Stand Up Norge.

Den første millionen innkasserte hun imidlertid på kjøp og salg av eiendom.

- I starten leide jeg første etasje i en gammel bygning. I 1999 bestemte jeg meg for å kjøpe huset og pusse det opp. Da jeg åpnet Latter og flyttet kontoret dit, solgte jeg det. Slik tjente jeg min første million, forteller bergenseren.

- Jeg brukte pengene til å investere i Latter og mer eiendom. Og is, ler hun.

Eiendom har fungert som et sikkerhetsnett i en bransje som har gått opp og ned. Virksomheten på Aker Brygge har på sin side dannet skole for sjangeren her i landet.

- Tidligere leide jeg meg inn på andre scener når jeg skulle sette opp forestillinger. Det var mer praktisk å ha et eget sted tilrettlagt for stand up og humor, forteller grunnleggeren selv.

«Slag i slag»
Krantz legger ikke skjul på at ting har gått «slag i slag». Noen refleksjoner har hun imidlertid gjort seg opp under veien.

- Jeg er ikke veldig glad oppmerksomheten rundt det eller i å prate om penger. Elina Krantz

- Som gründer må du lytte og ta med deg det du mener har noe for seg. Samtidig kan det å starte for seg selv være en ganske ensom reise i utgangspunktet. Det er derfor veldig kjekt å kunne ha et aktivt styre du kan lene deg på.

- Hva er fordelen med rikdom?

- Da jeg startet Stand Up Norge var jeg veldig usikker på om det gikk rundt. Om jeg hadde nok penger til å betale regninger og skatt. Det er ganske tungt å hele tiden måtte bekymre seg over disse tingene mens du forsøker å skape noe. Det slipper jeg i dag og det er deilig. Du får et slags pusterom, slik at du kan fokusere på jobben din og ikke alt det andre.

- Og ulempen?

- Jeg er ikke veldig glad oppmerksomheten rundt det eller i å prate om penger.

Betaler gjerne skatt
Krantz understreker at hun betaler skatt med glede. Likevel mener hun formuesskatten bør fjernes.

- Formueskatten straffer vanlig sp#229, tapper norske bedrifter for kapital og at den gjør det vanskelig for gründere, sier hun.

- Hvordan ser fremtiden ut, Krantz?

- Hvordan fremtiden ser ut for Stand Up Norge, vet jeg ikke. Jeg synes vi er på et veldig bra sted nå, så jeg vet ikke om vi skal vokse så mye mer eller om vi bare skal fortsette å fokusere på å lage ting som folk ler av. Det vil fremtiden vise.

Følg med på DN.no for flere spennende intervjuer i denne serien fremover.

Les også:
- Suksess kommer ikke uten store tap (Jens Ulltveit-Moe)
<b>- Ulempene ved å være bemidlet er sterkt overdrevet</b> (Christian Ringnes)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.