- Jeg tror det er veldig stor sannsynlighet for at folk får lave renter i lang tid fremover, sier DNB-sjef Rune Bjerke til DN.no.

- I dag ligger beste boligrente midt på tre-tallet, noe som er historisk lavt. Vi ser at pengemarkedsrenten forblir lave, også fremover. Så selv om det kan komme små justeringer, vil ikke det rokke ved det som er grunnutsiktene fremover, nemlig lave renter lenge, tilføyer han.

Ble kritisert
Det har gått noen måneder siden Bjerkes forrige renteøkning.

Da DNB hevet renten med inntil 0,30 prosentpoeng i mars i år, var forkl#229en at banken var nødt til å svare på myndighetenes varslede kapitalkrav. I det flere fulgte etter, startet kritikken å hagle mot Bjerke og banken.

Aller fremst i hylekoret sto Jens Stoltenberg og Sigbjørn Johnsen. De hevdet det var andre måter å møte kravene på enn å lempe det over på bankens kunder.

- Jeg opplevde det som veldig urettferdig og urimelig, sier Bjerke i dag.

- Man blir vandt til å få kritikk. Det kunne imidlertid ikke være så galt det vi gjorde - ikke minst med tanke på dagens situasjon. Senest i går sa sjefen i Nordea at de vurderer å flytte virksomheten til Sverige som følge av strenge krav, sier han.

- Hva tenker du om argumentasjonen som ble brukt?

- De som sier at det ikke er noen sammenheng mellom rentesetting, lønnsomhet og kapitalkrav snur seg vekk fra faktiske og reelle sammenhenger.

- Var det akkurat det Stoltenberg og Johnsen gjorde i vår?

- De har en annen rolle enn det jeg har. De er representanter for et politisk parti og uttaler seg fra deres ståsted. Jeg har en rolle som leder for en bank og uttaler meg mer etter de kravene som myndighetene setter. Utover det har jeg ikke lyst til å karakterisere.

- Har de gjort deg upopulær?

- Gjennomgående er banker i Norge mindre upopulære enn i resten av Europa. Vi gjør det vi kan for at folk flest også skal se at vi er med på å oppfylle en samfunnsrolle.

- Har du andre forventninger til den nye regjeringen?

- Jeg vil være veldig varsom med å ha for store forventninger og med å gå høyt ut på banen med tanke på ny regjering. Den nye regjeringen må få tid til å sette seg og gjøre sine refleksjoner og analyser, og så får vi se hva politikken blir. Jeg har riktignok et håp om at vi skal få til noe mer harmonisering mellom norske og svenske banker.

Håvet inn på økt rente
Bankenes egenkapitalkrav skal skjerpes betydelig frem til 1. juli 2016, og det er dette DNB nå jobber intenst mot. Torsdag kom bekreftelsen på at de så langt har lykkes med arbeidet.

Banken leverte et knallsterkt resultat, som viste hele 1,5 milliarder mer på bunnlinjen enn det markedet hadde sett for seg på forhånd. Renteøkningen som ble gjennomført i første halvår, bidro til at netto renteinntekter økte med 15,9 prosent og utlånsmarginene med 0,41 prosentpoeng fra tredje kvartal 2012.

- Vi har vært nødt til å styrke lønnsomheten, og har bygd opp 15,6 milliarder kroner på et år. Det er klart at for å få til det, har vi både vært nødt til å kutte kostnader og vi har vært nødt til å øke inntektene, slår Bjerke fast.

En ny kapitalbuffer – en motsyklisk buffer – er ventet å tre i kraft i desember.

- Blir dette et argument for nok en renteøkning?

- Vi er først og fremst opptatt av å oppfylle de krav som til syvende og sist settes. Det må vi oppfylle på en organisk måte, og vi har mange ulike typer spaker å dra i. Vi kommer til å forsøke å finne det beste balansepunktet mellom disse spakene. Det er altfor tidlig å si hvordan vi kommer til å justere for eksempel kostnadsambisjonen, inntekstambisjonen, utbyttepolitikken ut i fra krav som vi enda ikke har sett, svarer DNB-sjefen.

Les mer:
- Vi vet ennå ikke hvor vi skal
<b>DNB banker til </b>
Varsler flere oppsigelser
Ertzeid skuffer sjefen - igjen

Les også:
- Bidrar til å holde utlånsrentene høyere enn de ellers ville vært
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.