Mandag morgen ble det gjort kjent at Kristin Skogen Lund (46) tar over sjefstolen i NHO etter John G. Bernander (54). Skogen Lund kunne kort tid etter fortelle pressen at hun «ser frem til å tiltre den nye stillingen», til tross for at det er med tungt hjerte hun nå forlater konsernledelsen i Telenor.

Og slik beskriver den påtroppende NHO-sjefen seg selv som leder:

- Jeg er samlende og lyttende, har mye pågangsmot og er veldig ærlig. Jeg er også kjent for å være åpen og energisk, sier hun til DN.no.

Tenker høyt
Ved siden av jobben som konserndirektør i Telenor, har Skogen Lund siden april 2010 vært NHOs president. Videre har hun ledererf#229 fra en rekke andre selskaper, blant annet i Schibsted-konsernet.

Har du noen dårlige egenskaper som leder?

- Jeg kan være litt utålmodig og i systemer så tar jo ting litt tid. Også kan jeg tenke høyt noen ganger. Jeg skal prøve å ikke gjøre det for ofte. Jeg må være klar over at når jeg uttaler meg, så bærer det tyngde.



- Begge utålmodige av natur
At Skogen Lund kan være utålmodig bekreftes av avtroppende NHO-sjef Bernander.

- Jeg skal ikke dvele ved hennes dårlige sider. Men vi er begge utålmodige av natur. Det har vært både interessant og utfordrende for oss begge. Det er positivt i den forstand at det er vilje til å få noe til, sier han til DN.no

Bernander er imidlertid ikke i tvil om at ansettelsesstyret i NHO har funnet rette kvinne til jobben. Han mener Skogen Lund, som på forhånd var favoritt til sjefsstillingen, allerede som NHO-president har satt sitt preg på organisasjonen.

- Kristin er åpen, ryddig, ærlig, modig og på toppen av det hele kompetent. I det hele en steikende god sjef, sier han med et smil.

Norges mektigste kvinne
I mai i år ble Skogen Lund for andre år på rad utpekte av Kapital som kvinnen i Norge som sitter på mest makt.

At hun nå er NHOs første kvinnelige sjef, har hun selv ikke ofret mange tanker.

- Det har vært veldig mye fokus i alle sammenhenger på det at jeg er kvinne. Jeg tenker ikke så mye på det. Vi er heldigvis et veldig likestilt samfunn, og i min hverdag så er ikke det noe jeg går å tenker på. Jeg har heller aldri følt det som et hinder, kanskje heller tvert i mot.

Brenner for utdanning og kompetanse
Under pressekonferansen mandag ramset Skogen Lund opp en liste over saker som vil bli viktige i hennes arbeid fremover.

Norge som energinasjon, samferdsel, et fleksibelt arbeidsliv og næringslivets rammebetingelser ble blant annet nevnt.

Skogen Lund kan samtidig fortelle at det er et område hun brenner spesielt for, nemlig utdanning og kompetanse.

- En veldig viktig del av denne jobben er å representere næringslivets interesse på en best mulig måte utad mot samfunnet, politikere og andre interssenter. I tillegg til dette, vil jeg trekke frem utdanning og kompetanse som min aller største hjertsak, sier hun.

Se video: Hun blir den nye NHO-sjefen

- Trenger tradisjonell industri
Den såkalte todelingen i norsk industri er naturlig nok også noe som opptar den nye NHO-sjefen. Det at temperaturen er het i olje- og gassektoren, i sterk kontrast til tradisjonell industri, betegnes ofte som næringslivets aller største utfordring.

- På den ene siden skal vi alle være glade for at oljesektoren går så bra som den gjør. Men det er klart at det blir veldig viktig at den ikke får bli lønnsdrivende og setter presedens for resten av økonomien. Det er ikke resten av økonomien i stand til å bære. I sommer satt vi ned foten fordi de kravene som kom fra oljeindustrien var urimelige og også helt på tvers av det vi prøver å få til rundt pensjonsreformen. Vi gikk da det relativt dramatiske skrittet det var å varsle lockout. Det er jo ingen som ønsker konflikt, men det vår rolle er nettopp å ivareta næringslivets interesser og passe på at disse tingene er i balanse, sier hun og tilføyer:

- Vi kan ikke bare leve av olje i dette landet. Vi trenger tradisjonell industri fordi vi trenger flere ben å stå på.

NHO opplyser at Skogen Lund kan vente seg en årslønn på 3,1 millioner kroner.

Les også:
- Vi kan ikke alle ha olje-og gasslønn
Nå treffer Europa-krisen Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.